Snart ska alla hundar och katter märkas

Ett hundregister ska sätta stopp för valpfabriker. Bild: Pixabay

Om några år måste alla hundar i Finland registreras. Hundregistret ska resultera i bättre hälsa och välbefinnande för hundarna.

– Med den obligatoriska identifieringsmärkningen vill vi särskilt motarbeta valpfabriker och förebygga illegal införsel av hundar, säger jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (C) i ett pressmeddelande.

Ett hundregister föreslogs i höstas i samband med propositionen om lagen om djurs välbefinnande som överlämnades till riksdagen. Hundregistret väntas bli klar tidigast 2022.

Jord- och skogsbruksministeriet försöker hitta någon privat aktör som kan utveckla datasystemet. Livsmedelsverket kommer att konkurrensutsätta projektet och därefter få huvudansvaret för registret.

I ett senare skede är det också meningen att utveckla ett motsvarande register för alla katter.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning