Snart ska alla hundar och katter märkas

Ett hundregister ska sätta stopp för valpfabriker. Bild: Pixabay

Om några år måste alla hundar i Finland registreras. Hundregistret ska resultera i bättre hälsa och välbefinnande för hundarna.

– Med den obligatoriska identifieringsmärkningen vill vi särskilt motarbeta valpfabriker och förebygga illegal införsel av hundar, säger jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (C) i ett pressmeddelande.

Ett hundregister föreslogs i höstas i samband med propositionen om lagen om djurs välbefinnande som överlämnades till riksdagen. Hundregistret väntas bli klar tidigast 2022.

Jord- och skogsbruksministeriet försöker hitta någon privat aktör som kan utveckla datasystemet. Livsmedelsverket kommer att konkurrensutsätta projektet och därefter få huvudansvaret för registret.

I ett senare skede är det också meningen att utveckla ett motsvarande register för alla katter.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54