Snart öppnar Ode – se videon

Centrumbiblioteket Ode öppnar i december. På tisdag får helsingforsarna ta en första titt på nya vardagsrummet. Minns du hur det hela började? Se vår video.

På tisdag är det 197 dagar kvar. Sedan slås dörrarna upp i nya biblioteket. Det kan vara svårt att tro när man ser på byggplatsen utanför.

Som HBL tidigare berättade ska Medborgartorget och området intill förnyas. Det förväntas vara klart i juni om ett år.

Ansiktslyftningen gäller förutom Medborgartorget också Tölöviksgatan, Eero Erkkos gata och Magasinsparken. Det blir ny stenläggning av granit, och kommunaltekniken förnyas. Dessutom kommer förorenade jordmassor att bytas ut.

I Magasinsparken anläggs ett nytt parkområde och belysningen i området förnyas också.

Det nya bibliotekets gatunivå visas för första gången för allmänheten tisdag 22.5 klockan 15-18. Som guide har man dem som sedan ska arbeta i Odet.

Trafiken dirigeras

En hel del gatuarbeten pågår i samband med biblioteksbygget. Stadsmiljösektorn vid staden meddelar nu att den sätter in trafikvärdar vid rusningstid för att dirigera trafiken.

Måndag till fredag mellan klockan 7 och 10 samt 15 och 18 kommer de att styra trafiken så att servicekörningarna till Kiasma lyckas "utan att fotgängarnas och cyklisternas säkerhet äventyras".

Trafikarrangemangen kring Medborgartorget har väckt en hel del diskussion.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning