Snart kastar Albanus loss

Det nya kajutataket har byggts av åländsk furu. Lasse Hagström står för arbetet. Bild: Nya Åland / Lehtikuva / Jonas Edsvik

Med nyrenoverad motor och nytt kajutatak är åländska galeasen Albanus redo för säsongen.

I höstas plockades allt ner, i början av den här veckan riggades gaffeln i stormasten, bommen och storseglet.

– Dessutom diskas all utrustning från byssan, madrasserna som har tvättats läggs i kojerna och målningsarbetena slutförs, säger verksamhetsledare Kristian Öberg från skeppsföreningen Albanus r.f som driver verksamheten.

Under vintern har hela salongen och alla ytor tvättats med högtryckstvätt, till och med toalettanken har blivit renskrubbad.

– Det ska dofta rent och fräscht på Albanus, men vi är också noggranna för att det inte ska bli uppehåll i sommarverksamheten.

Tålamod på taket

Inför sommaren har Albanus fått nytt kajutatak och nyrenoverad motor.

– Vi skickade motorn till Gävle och för att kunna lyfta ner den hel måste vi ta bort kajutataket. Taket har haft problem ända sen början, det har läckt, så det är bra med ett nytt.

Det är Lasse Hagström som sett till att kajutataket byggs, medan Lasse Karlsson drevar. Det innebär att han slår in lindrev mellan plankorna i taket för att täta springorna.

– Det är en speciell konst att dreva så att det blir tätt, säger Kristian Öberg.

Lasse Karlsson har lärt sig konsten först på Sigyn, därefter har han "hållit på" som han säger.

– Det viktigaste är att ha tålamod och att drevningen blir jämn.

Man drevar ungefär tjugo meter på en dag, så att dreva Albanus kajuta tar cirka fyra dagar. Ovanpå läggs dessutom hett beck.

Tufft ekonomiskt

Motorn är från 1988, det vill säga samma år som Albanus sjösattes.

– Vi visste att motorn behövde renoveras, men behoven var större än vi trodde. Hela innanmätet byttes, förstås blev det också betydligt dyrare än beräknat.

Hur klarar ni ekonomin?

– Vi har det jättetufft ekonomisk, det är dyrt att hålla igång en skuta. Men motorn hade inte klarat en sommar till utan renovering. Hälften av renoveringssumman är Paf-medel, resten står föreningen för, säger Kristian Öberg.

Den frivilliga kåren är viktig, just till exempel riggningen sköts till stora delar på talko.

– De som jobbar för oss på sin lediga tid är nästan den viktigaste delen för att vi ska få det att gå ihop.

Fler elever

I år lägger Albanus ut för säsongen i mitten av maj.

– Tidigare var maj en attraktiv månad för lägerskolor, men nu är de i princip helt borta. Tiderna förändras, det är samhällsutvecklingen överlag, minskningen beror inte på Albanus.

Den typiska Albanus-bokningen är bröllop, större familjefester eller företag på dagsetapper. Viktiga seglatser är också Folkhälsans seglarläger för barn och den så kallade diabetesseglingen då barn med diabetes åker ut tillsammans med läkare och sjukskötare.

Varför är Albanus viktig?

– Hon byggdes för att ungdomar skulle ha en möjlighet att komma ut på vattnet, lära sig segla och leva tätt inpå varandra som man gör ombord. Dessutom blir arbetet ombord en språngbräda för vidareutbildning, säger Kristian Öberg.

– Albanus är ett bildskönt föremål och en stor ambassadör för Åland i hela Östersjön.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning