Snart kan du ta bussen från Helsingfors direkt till nationalparken i Noux

Under sommarhelgerna kommer Åberglinjens naturbuss också skjutsa folk till andra naturdestinationer. Arkivbild. Bild: Leif Weckström/HBL-arkiv

Coronapandemin har gjort nationalparkerna ännu mer lockande. Nu kan ivriga friluftsvänner ta bussen från centrum till Noux.

Från och med den 8 juni börjar en ny busstur köra mellan Helsingfors centrum och Noux tre dagar i veckan. Ändhållplatsen är Naturcentrum Haltia och under färden går det också att stiga på bland annat i Hagalund.

Den första lördagen i månaden välkomnas nya besökare som inte är så vana att röra sig självständigt i naturen med en särskild guidning.

Under sommarhelgerna kommer Åberglinjens naturbuss också skjutsa folk till andra naturdestinationer.

Såsom HBL rapporterat i fjol har coronapandemin ökat besökarmängden i nationalparkerna.

Med den nya bussförbindelsen vill man locka både nya vandrare och sådana besökare som tidigare har anlänt med egen bil.

"Vi önskar att allt fler skulle besöka nationalparken utan egen bil", säger Petra Niskanen från Forststyrelsen i ett pressmeddelande.

"Allt färre i huvudstadsregionen har körkort i våra dagar, därför vill vi med Naturbussen erbjuda förbindelser till platser, som inte kan nås med kollektivtrafik", säger Åberglinjens verksamhetsledare Sampo Selin.

Förbindelsen till Noux avgår från Kiasma i Helsingfors och på söndagar också från Unionsgatan 16–18.

Under sommarlördagar avgår det också bussar till Forststyrelsens och Föreningen Nylands friluftsområden, såsom Porkala, Sibbo Storskog och Tavastlands naturum. Biljettförsäljning sker via nätbutik eller med bankkort. Kontantbetalning är inte möjlig på grund av pandemin.

Läs också:

Ny hop-on hop-off-buss till Sibbo storskog

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning