Snart kan det finnas ett botemedel mot förkylning

Bild: Mostphotos

Den vanliga virusförkylningen kan snart vara ett minne blott. Forskare i Storbritannien har i laboratorieförhållanden funnit ett fungerande sätt att motarbeta förkylningsvirusens framfart.

Förkylning är en infektion i näsan, halsen eller svalget som nästan alltid förorsakas av ett virus. Virusförkylningen hör till de vanligaste sjukdomar som drabbar oss. Men den är svår att bota eftersom det finns hundratals virus som ger upphov till förkylningar.

Nu har forskare vid London Imperial Colleget i laboratorietest listat ut hur man kan förhindra förkylningsvirusen från att föröka sig, skriver Helsingin Sanomat på torsdagen.

Trots att alla virus är olika är de alla beroende av ett specifikt enzym som finns i människokroppen för att kunna föröka sig. Forskarna utvecklade en medicin som hindrar detta enzym att bildas i celler som viruset ockuperat.

Trots att medicinen fungerar mot en virusodling på ett laboratorium kvarstår arbete innan man kan börja testa det på människor. Bland annat måste man utreda vilka biverkningar den kan tänkas ge. Forskarlaget hoppas att man kan inleda test på människor inom ett par år.

Forskningsresultaten publicerades i den vetenskapliga tidskriften Nature Chemistry den 14 maj.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03