Snart intar 5 000 elever Botniahallen

4 800 stolar. Under torsdagen var drygt halva Botniahallen full med stolar. Ulf Enroth har gått 27 000 steg medan han flyttat stolar i hallen. Bild: Vasabladet / Linus Lindholm

Förberedelserna inför Skolmusik 2017 är i full gång. Snart fylls Finlands största idrottshall med närmare 5000 elever och arrangörer från Kotka till Karleby.

Det är full ruljangs inne i Botniahallen. Mikael Fröjdö och ljudteknikerna håller precis på att planera scenen och var mikrofonerna ska vara.

– Vi började ställa i ordning på tisdag morgon. Vi är några timmar före tidtabellen nu, säger Fröjdö.

De har fått upp ljustekniken i taket och ungefär hälften av stolarna är placerade i hallen. Men helt problemfritt har det inte varit.

– En utmaning är att hallen inte har några fasta konstruktioner, det är en idrottshall. Så vi måste bygga allt från noll, säger Fröjdö.

Det här gjorde att teamet som planerar arrangemangen fick nya utmaningar när de fick budet om att konserterna delas upp på två dagar, i stället för att vara under en dag. Scenen och arrangemangen var nämligen planerade till en dags evenemang.

– På kort varsel måste vi planera om allting. Det blev nog några sömnlösa nätter för mig, säger Fröjdö.

Musik i bollhall

Ulf Enroth är en av dem som ställer i ordning stolar i hallen. På torsdagsmorgonen visade hans stegmätare att han gått 27000 steg i hallen.

– Jag borde konstruera en särskild ställning för att flytta bort stolarna efteråt. Det är inte så lätt, säger han.

När alla stolar är på plats borde det vara runt 4 800 stolar i Botniahallen.

– Det har kommit långtradare med utrustning från hela Finland hit, både från Jakobstad och från Helsingfors, säger Mikael Fröjdö.

Han har inte varit nervös inför arrangemangen, snarare fokuserad. Han berättar att teamet som arbetar med Skolmusik känner till utmaningarna, vilket behövs för att få allt att gå runt.

– Botniahallen är inte en konsertsal. Vi måste ha spetskompetens och mycket duktigt teknikfolk för att få ljus och ljud att fungera. Men det är värt varje cent för att ungdomarna ska få uppleva det, säger Fröjdö.

Han vill också lyfta upp lärarnas insats för att få allt att fungera. Schemat är tajt och varje uppträdande hinner endast öva en gång i Botniahallen före det gäller på riktigt. På fredag morgon börjar övningarna.

– Men eleverna har kunnat ladda ner låtar för att öva på förhand. Den mest nedladdade hittills är KAJ:s nya låt Paavos Barkbröd som har urpremiär i hallen, säger Fröjdö.

Skolmusik börjar i dag med program inne i Vasa och programmet i Botniahallen kommer att pågå under fredag och lördag.

Deltagare från finlandssvenska skolor från Kotka till Karleby.

Pågår från torsdag till lördag den 4–6 maj.

2 800 elever kommer att sjunga under evenemanget och 38 personer spelar i orkestern.

Strax under 5 000 personer kommer att vara i Botniahallen samtidigt.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning