Snart har fabrikens sista lampa brunnit ut

En epok i finländsk industrihistoria slocknar vid årsskiftet när Airams tillverkning av glödlampor upphör i Skomakarböle i Helsingfors. Hos fabrikspersonalen råder ett vemod när den sista lampan släcks för gott.

När HBL besöker fabriken i Skomakarböle en vardagsmorgon pågår tillverkningen för högtryck. I motsats till de flesta av dagens datoriserade fabriksmiljöer görs allting på fabriken för hand med hjälp av maskiner – den äldsta från 1930-talet. Mycket av miljön påminner om fornstora dagar. Personalrummen ser övergivna ut och den stora fabrikshallen står tom med gamla lådor och en truck. I det gamla lönekontoret äter personalen lunch. Tidigare var Airam verksamt på hela industriområdet i Skomakarböle – nu bara i en liten del i en sliten byggnad. Arbetsledaren Timo Haatainen visar oss runt på fabriken. Tillsammans med Arja Peippo och Kiangkorn Thapui utgör Haatainen personalen på fabriken.

Det är ett gediget och noggrant hantverk bakom varje glödlampa. Om några dagar är verksamheten över. Haatainen blir pensionär medan Peippo och Thapui flyttar till fabriken i Kervo.

Timo Haatainens jobb med glödlampor har krävt flinka fingrar. Bild: Niklas Tallqvist

Timo Haatainen har lett arbetet på fabriken i Skomakarböle. Bild: Niklas Tallqvist

Kiangkorn Thapui, Timo Haatainen och Arja Peippo är de sista som jobbar på fabriken. Bild: Niklas Tallqvist

– Det är med vemod, men samtidigt med lättnad som jag lämnar det här jobbet. Det ska bli roligt att inleda en ny fas i livet, men samtidigt kommer jag att sakna den här arbetsplatsen. Jag har varit med länge, säger Haatainen, som varit anställd på Airam i 43 år.

När Haatainen började på Airam jobbade över 1 000 anställda på olika fabriker och i dotterbolag, men då var också konsumtionen av glödlampor stor i hushåll, industrin och på arbetsplatser. Haatainens första jobb var på fabriken på Båtsmansgatan. Han började karriären på Airam efter sin militärtjänstgöring och han hade planerat att jobba bara en kort tid, men trivdes bra och stannade kvar. Arbetspasset började 7 på morgonen och slutade 15.30. I Rödbergen fanns många fabriker.

– Minns att vi gick ner till skeppsvarvet för att äta lunch och vi badade bastu på gården. I Rödbergen fanns då en hel värld med industrier, säger Haatainen.

Till Skomakarböle

I mitten av 1980-talet flyttade verksamheten till Skomakarböle. Arja Peippo som varit anställd i elva år är också vemodig över slutet. I våras fanns ännu fem anställda på fabriken, men två arbetstagare gick i pension.

Arja Peippo flyttar till fabriken i Kervo och nya arbetsuppgifter tar vid. Bild: Niklas Tallqvist

Glödlamporna som tillverkas i Skomakarböle används av VR och tunnelbanan i London. Bild: Niklas Tallqvist

– Det känns ledsamt. Det har varit roligt att jobba med mångsidiga arbetsuppgifter, som har krävt noggrannhet. Nu blir det nytt jobb i Kervo och arbetsbilden ändrar. Jag hade gärna sett en fortsättning på verksamheten här i Skomakarböle, säger Peippo.

Hemma hos henne lyser några glödlampor, men för det mesta är det LED-lampor som gäller.

- Jag tycker om ljuset från en glödlampa. Det är varmare och vackrare. Men jag förstår nog också att glödlampor inte är så bra för miljön, säger Peippo.

Glödlampor för hushåll har här inte tillverkats sedan 2012. Nu utgör Trafikverket den största beställaren av glödlampor som används som signalljus på järnvägen. Också tunnelbanan i London använder lampor som tillverkas i Skomakarböle. Tidigare tillverkades flera olika lampor – nu enbart fyra olika. Socklarna till glödlamporna har man inte tillverkat på många år. De har beställts från andra länder. Lampor som nu tillverkas på fabriken kan inte användas i hushåll eftersom socklarna är annorlunda och har en annan spänning.

– Nu är Trafikverket tvunget att hitta en ny leverantör. Det här är lampor som inte går att hitta någon annanstans i Finland. Orsaken till att man på järnvägen använder glödlampor är tekniken och en förnyelse kräver en omfattande renovering, men det lär dröja många år, säger Timo Haatainen.

Timo Haatainen sörjer över att en hantverksmiljö upphör. Bild: Niklas Tallqvist

Han känner inget större vemod över att glödlampan är en produkt som försvinner. Han äger några glödlampor som kuriosa.

– Jag är givetvis glad över att tekniken utvecklas och att man tänker på miljön, men visst är det synd att industrier av det här slaget försvinner i Finland.

Kiangkorn Thapui och Arja Peippo tackar för sig och jobbar i fortsättningen i Kervo. Bild: Niklas Tallqvist

De äldsta maskinerna i fabriken är från 1930-talet. Bild: Niklas Tallqvist

Vid en maskin står Kiangkorn Thapui och löder trådar. Hennes sjuåriga karriär på Airam i Skomakarböle är snart över. Cykelfärden från hemmet i Dickursby till fabriken i Skomakarböle byts ut mot en tågresa till Kervo.

– Jag har trivts mycket bra på jobbet, men det blir också roligt att prova på något nytt. Men jag kommer att sakna den här platsen, säger Thapui.

Klockan 15 är arbetsdagen över på fabriken. Haatainen släcker belysningen som han gjort i många år - om någon dag gör han det för sista gången. Lamporna i Skomakarböle har brunnit ut.

Airam började sin verksamhet 1921 och började tillverka glödlampor 1926. Airam hetter först Suomen Sähkölampputehdas Oy.

På 30-talet inleddes också tillverkningen av batterier och termosflaskor.

Fabriken i Skomakarböle blev färdig 1944. Airam hade länge också verksamhet på Båtsmansgatan i Rödbergen. Utrymmena övergavs i mitten av 80-talet. Numera tillverkar Airam sina lampor i fabriken i Kervo.

Airams personal har som störst varit 1 300. Numera uppgår personalstyrkan till 60.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning