Snart får dina gamla jeans nytt liv – startskottet går för den riksomfattande insamlingen av avlagda textilier

Snart ska vi ha ett rikstäckande nätverk för insamling av avlagda textilier. Bild: Catariina Salo/SPT

Fem avfallsverk i södra Finland har inlett ett samarbete kring insamling av avlagda textilier.

Helsingforsregionens miljötjänster (HRM), Loimi-Hämeen Jätehuolto, Pirkanmaan Jätehuolto och Rauman seudun jätehuoltolaitos har slutit ett samarbetsavtal med Sydvästra Finlands Avfallsservice (LSJH) om ett pilotanläggningsprojekt för behandling av avlagda textilier.

Vid pilotanläggningen, som ska inrättas i Pemar, förädlas avlagda textilier till returfiber. Man förbereder också en större förädlingsanläggning i Åbo dit hela landets textilier ska levereras i framtiden.

Enligt ett EU-direktiv ska det finnas möjlighet att återvinna sina gamla textilier senast år 2025. Insamlingen av textilier har startat i södra Finland och ska bli rikstäckande inom två år.

På flera håll har pilotprojekt pågått redan under några år. Man har samlat in de avlagda textilierna på olika sätt, till exempel vid Sortti-stationer.

– Försöket togs emot väldigt bra i huvudstadsregionen, där man redan länge önskat något liknande. Det fördes rikligt med textilier till Sortti-stationerna, rentav över 35 000 kilo under det tre månader långa insamlingsförsöket, berättar HRM:s driftschef Marjut Mäntynen i ett pressmeddelande.

De avlagda textilierna som samlas in försorteras hos avfallsverken och levereras sedan till en sorteringshall i Åbo. Där delas textilierna in i olika fiberklasser med hjälp av optisk igenkänningsteknik. Därefter förädlas de gamla trasorna och kläderna till fibrer, som i sin tur kan användas som råmaterial för returprodukter.

Avfallsverkens insamling av avlagda textilier tar emot söndriga kläder och hemtextilier som tagits ur bruk.

Det är till exempel rockar, byxor, kjolar, skjortor, lakan, handdukar och bordsdukar. De avlagda textilierna levereras till insamlingsplatsen i slutna, täta plastpåsar eller sopsäckar.

Kläder som är i gott skick och som direkt lämpar sig för återanvändning lönar det sig att sälja eller donera till välgörenhetsorganisationernas insamlingar.

Avfallsverken ger noggrannare anvisningar till invånarna angående insamlingarna.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Glada färger sida vid sida med smycken i tidlös design

Mer läsning