Snart dags för slutspurten i de stora ligorna

På jakt. Ligatitel nummer 34 står högt på Juventus önskelista.Bild: Marco Bertorello

Med cirka en fjärdel kvar av säsongen står det redan klart att Manchester City, Bayern München och PSG kommer att vinna sina respektive inhemska ligor. Men stor dramatik är att vänta både i toppen och botten i de stora ligorna. Hbl tar en titt på utgångsläget inför slutspurten.

Premier League:

Manchester City rår ingen på och under Pep Guardiolas ledning kan klubben ha en dynasti på gång.

Sen ska fyra lag göra upp om tre platser i Champions League, Arsenal har inget i den kampen att skaffa. Ett cyniskt och stundtals sövande tråkigt Manchester United lär fixa en plats, ett offensivt bländande Liverpool ligger också bra till. Tottenham känns stabilare än Chelsea just. De sistnämnda har problem på många plan. Manager Antonio Conte är inte nöjd med någonting alls och stämningen inom truppen verkar inte vara på topp.

I bottenstriden kan en sannolik nedflyttning för WBA i bästa fall betyda att dörrarna till toppfotbollen stängs för gott för kvacksalvaren till manager, Alan Pardew.

Lär det blir en sällan skådad kamp för överlevnad. Nästan tio lag vill undvika hissen ner till division 1.

Serie A:

Ruskigt spännande. Juventus mot Napoli 22 april kan bli nog så avgörande då de två topplagen vägrar förlora. Lazio känns starkast just i kampen om tredje plats. Inte minst tack vare skyttekungen Ciro Immobile som redan satt 23 baljor för Romklubben.

Inter vann visserligen senast mot hopplösa Benevento men lagets formkurva lämnar i övrigt väldigt mycket att önska. Anfallsstjärnan Mauro Icardi omges av transferrykten.

Derbyt mot Milan i helgen kan bli nog så fingervisande. Ojämna Roma är en joker.

I botten är Benevento avhängt. Sen är det sex lag som försöker undvika nedflyttning, däribland Perparim Hetemajs Chieco och Sauli Väisänens SPAL.

La Liga:

Ska mycket till för att alltjämt obesegrade Barcelona inte ska vinna ännu en ligatitel. Balansen är bäst och materialet har både bredd och spets. Frågan är om Barca rentav kan slå ligans poängrekord, 100, som står i klubbens namn. Inte helt otänkbart. Just nu håller Barcelona en takt som skulle ge 99 poäng.

I Atletico Madrid har Diego Simeone fått fart på de namnstarka anfallarna Griezmann, Gameiro och Costa. Defensivt är laget alltid solitt och andra platsen känns säker. Real Madrid och Valencia kniper de återstående platserna i Champions League.

Kaosklubben Malaga åker ut och får sällskap av två lag ur trion Deportivo, Las Palmas och Levante.

Ligue 1:

Den franska ligan har verkligen inte bjudit på några överraskningar. PSG har varit förkrossande överlägset och bakom dominanten är trion Monaco, Marseille och Lyon högst väntad. PSG:s fokus ligger på Champions League och frågan är hur Unai Emery ska kunna hållas sina något bångstyriga stjärnor motiverade om det blir respass mot Real Madrid?

Bottenstriden är intressant. Metz åker ut. Utöver det är minst sju lag inblandade i kampen mot degradering.

Bundesliga:

Med Jupp Heynckes tillbaka vid rodret förvandlades Bayern München åter till en segermaskin av rang. Laget har förlorat en av sina senaste 17 ligamatcher.

Bakom giganten är det jämnt värre. Fem lag inom två poäng. Dortmund, Schalke, Frankfurt, Leverkusen och Leipzig. Frankfurt, där Lukas Hradeccky gör sin sista säsong mellan stolparna, känns svagast i kvintetten och får nog svårt att knipa en placering som ger rätt att spela Champions League nästa säsong.

Leverkusen har i mittfältaren Leon Bailey något av säsongens utropstecken i sina led. Den 20-årige jamaikanen har också ett brittiskt pass och kan medverka i VM för England om han väljer att vända Jamaika ryggen.

I botten blir det att säga adjö till två klassiska klubbar. Köln och Hamburger SV har gjort sitt. HSV har spelat Bundesligafotboll alltsedan ligan grundades 1963 men nu verkar sortin vara oundviklig. Dags för klubben att tänka om, göra om och framför allt göra bättre. Resurser finns men då måste allt och alla bytas ut.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00