"Snart börjar kampen om biomassan"

Maria Wetterstrand kan under förmiddagen jobba i Helsingfors och på eftermiddagen i Stockholm. "Med mitt fotavtryck är det ett lämpligt uppdrag att utreda ett hållbarare flygbränsle". Bild: Ari Luostarinen

– Nu lever vi i den glada tiden där alla är överens. Men snart börjar kampen om biomassan, tror Maria Wetterstrand, tidigare språkrör för Miljöpartiet i Sverige. I dag är hon hållbarhetsrådgivare för företag.

Bland Sveriges samlade skogsbransch på Münchenbryggeriet på Söder Mälarstrand är relationen till Miljöpartiet (MP) minst sagt ansträngd. En videohälsning från Sveriges gröna till Skogsnäringsveckan förbigås i salen med tystnad, utan en enda applåd.

En av de stora ideologiska frågor som har blåsts upp inför det svenska riksdagsvalet i höst är äganderätten, nu till – skogen. Skogen och biomassan blir ett allt mera värdefullt kapital för att den nya bioteknologin kan göra så mycket av den.

På scenen har den svenska Centerledaren Annie Lööf (C) som till och med har nämnts som en borgerlig statsministerkandidat eldat på inför sina egna, "vi är det borgerliga miljöpartiet".

I Sverige har MP fått hård kritik. Den rödgröna regeringen, miljöminister Karolina Skog (MP), Skogsstyrelsen och en skogsutredningsman har tolkat om lagarna så att skogsområden och så kallade nyckelbiotoper skyddas från avverkning utan att de som äger skogen fått någon större ersättning.

Hållbarhetskonsult i Helsingfors

Maria Wetterstrand, 44, anländer sent med en väldig orangeröd axelväska ur vilken hon ur ett myller av visitkort, sladdar, busskort och näsdukar gräver fram en smarttelefon där hon har skrivit ner stolpar för sitt tal.

Medan konferensen inleddes och Hans Majestät Konungen Carl XVI Gustaf varit inne i salen en stund och delat ut en rad pris för gott skogsarbete var Maria Wetterstrand fortfarande på väg hit från Helsingfors från ett möte samma morgon.

Hon bor i två städer, men mest i Tölö i Helsingfors, där hon numera leder ett av dotterbolagen i Miltton-koncernen i Kajsaniemi. Här går också barnen Linnea och Elias i skola.

– Så mycket som jag flyger, är det inte mer än rätt att (den svenska) regeringen har bett mig utreda ett mera hållbart flygbränsle, säger hon på scenen. Med mitt stora fotavtryck kan inget uppdrag vara lämpligare.

När ovänner blev kompisar

Här är den småkaxiga Maria Wetterstrand vi kände, frontfigur för Miljöpartiet i Sverige i nio år (2002–2011), på scenen i hästsvans och i helsvart vardags-casual.

Tjejen vars förhållande till skogen kom sig av att hon gick ut i den som barn för att den friska luften var bra för hennes astma, "men sedan fick jag medicin och så slutade jag med det".

Den unga studenten från Eskilstuna som läste biologi i Göteborg fast hon egentligen inte var så intresserad. Som åkte på läger med Grön Ungdom till Kvikkjokk i Lappland fast hon egentligen inte tyckte om att tälta bland myggen.

– Studierna i biologi var ju helt fristående från verkligheten, säger Wetterstrand på scenen. Alla skulle bli forskare och läste ekologi och fysiologi. Själv blev jag bra på att identifiera olika typer av gräs.

Men hon träffade aldrig någon från näringslivet, "det närmaste vi kom var att lära oss göra powerpoint-presentationer".

Så växte bioekonomin fram under 15-20 års tid.

– Jag hade ju trott att skogen fanns till bara för arternas, lavarnas, fåglarnas – och min skull, säger Maria Wetterstrand. Men plötsligt var skogen lösningen på alla miljöhot vi hade sett. Från en ganska konfliktfylld tid där vi bara stod emot alla dem som högg ner skogen, var vi tvungna att bli kompisar med dem.

Biolångtradare drivs ur egen skog

I forumet för bioekonomi i det gamla bryggeriets stora konferenssal har de svenska skogsbolagen meddelat sig tiodubbla sin produktion av biobränsle på 12 år. Det ska också gå att köra alla virkesbilar och långtradare självförsörjande på icke-fossila bränslen – ur egen skog.

Mejerikoncernen Arla Sverige har i veckan börjat köra sin sista mjölkbil på biobränsle och jobbar på att få bort fossilbaserad plast ur sina förpackningar. Unga bioteknologer visar hur de ska börja 3D-skriva biofiber direkt på hudtransplantationspatienter.

På scenen betraktar Maria Wetterstrand som veteran i miljöpolitiken det här som en lycklig tid.

– Vi kommer att se tillbaka på den här perioden som en kort tid då vi var överens och såg ljust på framtiden. När vi hade ett bra samtalsklimat och såg vilka fantastiska resurser vi hade tillgång till, säger hon. Industrin drar nu nytta av vår stränga miljölagstiftning som de en gång själva motarbetade.

På scenen betonas skogsbroderskapet med Finland gång på gång. Näringsminister Mikael Damberg berömmer Finlands snabba tag inom miljö och bioekonomi, "och i 80 procent av fallen gör dom rätta beslut".

– Det är bara inom försvarspolitiken och skogspolitiken vi svenskar kommer ihåg Finland, skrattar Maria Wetterstrand.

Men hon känner också kalla vinddrag i skogen.

– Behovet av biomassa under de kommande 10-20 åren kommer att vara högre än vi kommer att kunna leverera på ett hållbart sätt, säger hon. Den räcker inte till att ge oss energi, material till att bygga hus, ersätta plast, och få nya drivmedel. Trycket kommer att bli hårt.

Hon spår att dagens enhetliga front av skogindustri och bioekonomi kommer att spricka.

– Det kan bli konflikter mellan gammal och ny skogsindustri, säger hon. De gamla har varit vana med tillgång till råvara till ett visst pris. Nu kommer andra som betalar mer för den, för sina fantastiska innovationer.

Spindlar, ormar, nyheter

En avspänd Maria Wetterstrand har gott om tid att språkas efter sin tur på scenen. Hon är ute ur offentligheten, som hon var där som politiker. Efter avhoppet 2011 gick hon in i en period där hon slutade följa med svenska medier.

– Jag fick nyhetsfobi. Jag kunde inte följa med tv-nyheter utan fick stänga av dem. Jag fick stressutslag av det, som andra får för spindlar och ormar, helt irrationellt.

Men i övrigt ingår det inte i Maria Wetterstrands sammansättning som människa att ångra någonting i politiken, utom hur det hade varit om Miljöpartiet hade valt att inte stödja Göran Perssons regering 2002 utan att själva få sitta i regeringen.

– Mycket hade kanske varit annorlunda då, säger hon. Kanske inte bättre. Men annorlunda.

Född: 44 år tillbaka, i Eskilstuna

Utbildad: biolog

Jobbar: Vd, partner i Miltton Purpose, Helsingforsföretag som ger råd till näringslivet om hållbarhet

Bor: I Helsingfors och Stockholm

Har tid för: barnen Elias som går i 7:an, Linnea som går i 4;an. Frilansar som föredragshållare, kolumnist och moderator

Varit med om: språkrör för Miljöpartiet och riksdagsledamot i Sverige 2001–2011, varit gift med finländska politikern Ville Niinistö 2004–2012.

Gillar: snooker, sudoku och The Economist

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning