Snart blåser det upp igen – och kallare väder i hela landet

Lugnet efter stormen. I Skomakarböle i Helsingfors hade stormen Tuuli dragit iväg med taket på en ekonomibyggnad. Bild: Martti Kainulainen/Lehtikuva

På måndag väntas vindstyrkan tillta igen, men någon ny storm behöver man inte oroa sig för, säger meteorologen.

Under natten mellan lördagen och söndagen drabbades speciellt de södra delarna av landet av en storm som orsakade mycket arbete för räddningsverken.

– Räddningsverken kontaktades cirka 1 000 gånger för stormrelaterade utryckningar.

Det berättar Paavo Korpela, jourhavande meteorolog, om helgens storm som fick det beskrivande namnet Tuuli (vind). Tuuli hade namnsdag på lördagen, den 22 februari.

Främst har utryckningarna handlat om fallna träd eller problem som uppstått i och med det höga vattenståndet.

– I Raumo uppmättes rekordhögt vattenstånd. Senaste rekordet var från år 2007 med en förhöjning på 123 centimeter. Nu uppmättes 135 centimeter, säger Korpela.

Över hundra uppdrag i Västra Nyland

Jourhavande brandchef Kim Lassila vid Västra Nylands räddningsverk pratar inte om något rekord, men det senaste dygnet har räddningsverket ryckt ut över hundra gånger.

– Som tur var blåste det från sydväst. Träden är vana med den vinden och klarar av den. Skulle vinden ha varit nordlig hade vi antagligen sett ännu fler skador, säger Lassila.

Lassila säger att man i större utsträckning måste börja fundera på hur var och en kan förbereda sig på stormar som denna.

– Vi har sett liknande stormar och det verkar som om de blir allt starkare. Folk måste fundera på hur man ska gå tillväga om till exempel strömmen är borta i flera dagar.

Räddningsverket har också under söndagen jobbat med ett antal uppdrag som orsakats av stormen.

Nästan 200 alarm i Egentliga Finland

– Vad jag kommer ihåg så fick vi in cirka 200 alarm gällande stormen. I dag söndag är vi nere på en normal siffra på 30, säger Iina Virnes, brandmästare vid Egentliga Finlands räddningsverk.

Den största delen av deras arbete handlade om att ta hand om fallna träd. En del vägar översvämmades av vatten, men det har inte sysselsatt räddningsverket i huvudsak.

Janne Koivukoski, räddningsråd på Inrikesministeriets räddningsavdelning, säger att stormen inte för hela landets del lett till något rekord i antal utryckningar. Däremot är det möjligt att enskilda räddningsverk nått rekord.

– År 2010 och 2011 drabbades landet av hårda stormar som ledde till väldigt många utryckningar. Då var det också Egentliga Finland som drabbades värst. Den här stormen når inte upp i liknande siffror.

Ismo Ojala, jourhavande brandmästare vid Österbottens räddningsverk, uppger att de inte alls drabbats hårt. De har endast tagit hand om ett fåtal fallna träd.

Eventuell snö i de allra sydligaste delarna

På måndag blåser det upp igen, och speciellt i Egentliga Finland och i Österbotten kan det blåsa hårt.

– Det handlar däremot inte om någon storm, säger Paavo Korpela, jourhavande meteorolog.

Efter det väntas kallare väder i hela landet fram till fredag. I norra och i de mittersta delarna kan man vänta sig uppehållsväder med sol.

– Minusgrader är att vänta, men på dagarna värmer solen så pass mycket att temperaturen ligger närmare nollstrecket.

Någon snö kan man däremot bara se fram emot – eventuellt – i de allra sydligaste delarna av landet.

– Det finns en chans att snömolnen i stället drar över Baltikum, säger Korpela.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning