Snart beväpnas vakterna vid kärnkraftverken i Sverige

Ringhals kärnkraftverk i Varberg i Sverige. Bild: EPA/BJORN LARSSON ROSVALL

Vakter som skyddar Sveriges tre kärnkraftverk ska utrustas med skjutvapen om några veckor. Och det skärpta kravet från Strålsäkerhetsmyndigheten innebär också att närområdet skyddas med bevakningshundar dygnet runt.

– Vi förstärker områdesskyddet mot bakgrund av att omvärlden ser annorlunda ut än tidigare, då är det ganska naturligt att man skärper kravbilden, säger Anders Österberg, informationschef på kärnkraftsgruppen OKG i Oskarshamn, och betonar att det inte finns något riktat hot mot kärnkraftverket.

Skyddsvakter arbetar redan vid kärnkraftsverken i Oskarshamn, Ringhals och Forsmark. Men från och med den 4 februari i år ska en del av dessa vara beväpnade enligt Strålsäkerhetsmyndighetens skärpta krav.

Vakterna som hittills har funnits på området har inte burit vapen, berättar Österberg.

– De har möjlighet att använda batong, men måste i så fall hämta den om det skulle bli aktuellt.

Med tanke på att elproduktionsanläggningar är samhällsviktiga funktioner är det bra att skyddet förstärks, enligt Österberg.

I Finland har motsvarande arrangemang varit i bruk redan i flera år, uppger Tapani Hack som är kontorschef för säkerhetsarrangemang vid Strålsäkerhetscentralen Stuk.

– Säkerhetspersonerna vid kärnkraftverk har haft skjutvapen i ordentligt över tio år, säger Hack till FNB.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning