Nobelkommittén hoppas på mer fokus på litteraturen än på Akademien

Prick klockan 14 öppnar Mats Malm dörren i Börshuset. Bild: Anders Wiklund/ TT

I dag klockan 14 avslöjas vilka som får 2018 och 2019 års Nobelpris i litteratur. Oavsett vilka pristagarna blir kommer Svenska Akademiens val att nagelfaras och diskuteras utifrån de senaste två årens händelser.

Nobelpriset på ungefär 820 000 euro är det enda litteraturpriset som, en gång per år, gör litteraturen till ett samtalsämne "på hela planeten", konstaterar Le Monde. Den franska tidningen frågar sig nu om årets dubbla tillkännagivande betyder en återgång till det normala, till "Nobel as usual"?

Inte riktigt. "2019 är en speciell årgång" konstaterar Le Monde.

Nobelkommitténs ordförande, akademiledamoten Anders Olsson, hoppas dock att även dessa Nobelpriser riktar stålkastarljuset mot litteraturen.

– Vi vill förstås att det ska vara en fest för litteraturen. Och det hoppas jag att det blir. Att de här författarskapen ska höja intresset för litteraturen och läsningen, den goda litteraturen världen över, säger Anders Olsson.

Tror du att ni kommer att få kritik för valen?

– Det tror jag säkert och det ska alltid finnas kritik mot våra val. Det är ett alldeles för viktigt pris för att man inte ska vara kontroversiell.

Lågt förtroende

I fjol blev det inget Nobelpris. Avhoppen och konflikterna i samband med skandalen kring den så kallade kulturprofilen gjorde att omvärldens förtroende för Akademien var för lågt. När man löst konflikten med Katarina Frostenson och genom olika nyordningar blivit mer transparent valde Nobelstiftelsen att åter ge Akademien uppdraget att dela ut priset.

Avgörande var också att Akademien gick Nobelstiftelsen till mötes och inrättade en ny Nobelkommitté med fem externa ledamöter.

Det är kommittén som tagit fram förslagen på de två Nobelpristagare som tillkännages i dag. Akademien har fattat det formella beslutet. I vilken mån de fem externa ledamöterna påverkat valen blir säkerligen föremål för diskussion. Redan före tillkännagivandet hörs också röster som tycker att det är fel att dela ut ett pris för 2018 som man anser vara besudlat.

Globalt perspektiv

Samtidigt framhåller Nobelkommitténs ordförande, Anders Olsson, att Akademiens perspektiv ska vara globalt. I en filmad intervju inför Nobelpriset förklarar Anders Olsson på engelska att priset tidigare har varit mer eurocentriskt och manligt.

– Nu har vi så många kvinnliga författare som verkligen är fantastiska, säger han i klippet.

Hittills har 100 män och 14 kvinnor fått Nobelpriset i litteratur. Bland de kvinnor som nämns i spekulationerna inför dagens tillkännagivande finns Jamaica Kincaid, Margaret Atwood, Anne Carson, Olga Tokarczuk och Ljudmila Ulitskaja.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning