Snart är sommaren här! – Båtmässan öppnade dörrarna

540 båtar finns i Mässcentrum fram till 18 februari. Bätmässan öppnade i dag. Bild: Bo Ingves

Sommartecknet Båtmässan 2018 slog upp portarna för publiken i dag i Mässcentrum i Helsingfors. Båttillverkarna meddelar att de positiva ekonomiska signalerna har ökat intresset för nya båtar. Därför väntas också mässan locka betydligt fler än fjolårets 71 000 besökare.

Stora båtar som ClubSwan 50, vald till Årets segelyacht 2018 i Europa, drar givetvis till sig de mest trånande blickarna, men här finns också en uppsjö helt vanliga båtar för vanliga plånböcker. Totalt är cirka 540 båtar utställda, vilket faktiskt är färre än i fjol.

Falconbåtarna är öppna och bygger på Bellas båtar i motsvarande storleksklass men har skrov av aluminium med skarpare linjer. Bild: Bo Ingves

Förutom båtar bjuder mässan på mycket annat som berör vattenliv. Sportfiskeavdelningen är riktigt stor, med bland annat ett jätteakvarium och en bassäng där sportfiskebåtarnas teknik presenteras i sitt rätta element. En annan intressant avdelning är Den nya vågen (Uusi aalto) där man i år kan testa på allt från standuppaddling till fridykning och se tävlingar i wake board.

För träbåtsintresserade finns en egen avdelning med bland annat verksamma träbåtsvarv och nostalgiska återblickar på gångna tiders träbåtar. En höjdare är en Chris-Craft Triple cockpit från 1935 som var förbindelsebåt på Ladoga för officerarna i den finska armén under fortsättningskriget.

Hjallis Harkimo tror så skarpt på Bellas nya båtmärke Falcon att han höll öppningstalet när båtserien presenterades på båtmässan. Bild: Bo Ingves

Ett rent Östersjön

Årets mässtema är Ett rent Östersjön, med vilket arrangören vill lyfta fram John Nurminens stiftelses arbete för Östersjön. Stiftelsen grundades 1992 för att värna om kulturtraditionen inom den finländska sjöfarten och sjöhistorien och utvidgade sin verksamhet till miljöskydd år 2004.

En stor premiär på mässan var när det nya finländska märket Falcon introducerades under pompa och stråt. Det är Bella som står bakom märket som har aluminiumskrov och plastinredning. Namnet är lånat från Bellas kabinbåtar i Falcon-serien, men nu betyder namnet något helt annat.

Minstingen i Bellas nya serie är Falcon BR 6. Den kostar 32 700 euro med en 100 hästkrafters Mercury. Bild: Bo Ingves

– Innan en enda båt hade visats hade 190 båtar av det nya märket sålts. Det måste vara något verkligt speciellt, sade Hjallis Harkimo som agerade konferencier vid båtmärkets presentation.

Mässan pågår till den 18 februari. Den är öppen under helgen 10–18 och på vardagar 11–19. Mera information finns på www.venemessut.fi. Mässan ger också ett gyllene tillfälle att kolla in mässans huvudsamarbetspartner Volvos nya mindre suv XC40, som har sin Finlandspremiär här.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning