Snart är böckerna tillbaka i centrum – så här ser det ut i Ode

VIDEO Hundra tusen böcker, tidningar, musikstudior, kaféer, scener, filmsal och utställningsutrymmen. Mitt i huvudstaden. Kan man annat än gilla Ode?

Inte undra på att centrumbiblioteket i Helsingfors är en världsnyhet. För medan resten av Tellus minskar biblioteksanslagen ökar de i Finland. Titta på Storbritannien, till exempel. Enligt The Guardian satsar engelsmännen 16,40 euro per medborgare på böcker när summan är 50,50 euro hos oss.

Ode är en imponerande byggnad. Dess ryggrad är två metallbalkar som väger 386 ton. Balkongen är mot riksdagen och Tölöviken. Bild: Niklas Tallqvist

Ode mittemot riksdagen öppnar i början av december. Nya biblioteket kostar 98 miljoner euro att bygga. Staten betalar en tredjedel och Helsingfors resten.

– Det här är en unik byggnad och det är en unik satsning. Det är en bra dag för hela landet, säger borgmästare Jan Vapaavuori (Saml) som på tisdagen hälsade pressen välkommen på en rundvandring.

"Vi gör historia"

Borgmästaren påminner att finländarna läser flitigt. Ingen läser så flitigt som finnen.

– Kunskap är nyckeln till framgång.

Också biträdande borgmästare Nasima Razmyar (SDP) är så glad att hon nästan spricker.

– Och till Ode får man komma och bara vara.

Kanske är det en liten pik i riktning Brändö och Harry Bogomoloff (Saml), kanske inte? Vem vet. Stadsfullmäktiges vice ordförande var nyligen i rubrikerna efter att på Facebook ha varnat för till synes sysslolösa unga män med Balkanbränna, vilket Bogomoloff bett om ursäkt för.

– Oftast är det Storkyrkan som presenteras som den stora sevärdheten i Helsingfors. Det kan ändra nu, säger biträdande borgmästare Nasima Razmyar (SDP) om Odes plats i reseguiderna. Bild: Lehtikuva/Onni Ojala

När Nasima Razmyar och familj 1992 anlände från Afghanistan till Finland var bibliotekskortet det första egna hon hade. I dag är bibban i Kottby "hennes".

– Ode går direkt in i historieböckerna men framför allt in i finländarnas hjärtan.

Tydligare konturer

Ode är ett spännande projekt för arkitekterna, som varit många.

– Få se nu, blir det som vi lovade att det skulle bli, säger Antti Nousjoki som en tydlig hänvisning till debatten om Fiskehamnens skyskrapor. De husen verkar inte alls bli som i fantombilderna, vita och lite finare.

Nousjoki guidar oss genom våningarna i Ode. Formspråket är klart och betonar öppenhet, och han stannar upp på andra plan. I Ode kan man fundera, skapa och dela med sig och det lär finnas extra många eluttag i byggnaden.

– På andra våningen finns många arbetsrum där man kan spela "Fortnite" på full volym, säger han.

HBL besökte Ode i september 2017. Sedan dess har konturerna blivit tydligare.

– Ännu i början av 2000-talet fanns biblioteken närmast i sovstäderna. Nu är biblioteket tillbaka i city, säger Nasima Razmyar.

Kul att bygga!

Ode öppnar i en tid då det fria ordet och demokratin är hotade runtom i världen, menar Jan Vapaavuori.

– Stället är även därför fint, mittemot riksdagen, säger han.

– Vi känner att Ode verkligen behövs. Det motiverar! säger arbetsledaren Tero Seppänen. Bild: Niklas Tallqvist

Biblioteket är öppet för alla och alla slags debatter. En tisdag i maj när kvicksilvret igen klättrar mot 30 grader varmt är det lätt att se att nya biblioteket står precis rätt. Det myllrar av folk på gräsmattorna vid Musikhuset och Kiasma. Det är fullt av turister och kontorsarbetare på lunch, barnfamiljer på picknick och ungdomar på skateboard.

YIT:s ansvarige arbetsledare Tero Seppänen säger att uppdraget varit krävande för byggbolaget.

– Men också motiverande. Vi vet ju att biblioteket är så efterfrågat, säger han.

Debatten om ett centrumbibliotek var som hetast i början på 2000-talet. Kulturminister Claes Andersson (VF) föreslog att biblioteket skulle byggas där riksdagens tillbyggnad nu står. Tio år senare bestämde sig staden för tomten vid Sanomahuset. Det arrangerades en arkitekturtävling och även en namntävling.

Det som kännetecknar nya biblioteket är stora öppna ytor och mycket ljus. Bild: Niklas Tallqvist

Tidvis var kön lång när allmänheten fick ta en första titt på Ode. Bild: Niklas Tallqvist

Centrumbiblioteket Ode är en evenemangsplats, ett läsandets hus och en mångsidig stadsupplevelse. I det ingår kunskap, nya färdigheter och berättelser, och det är lättillgängligt för inlärning, inlevelse, arbete och avkoppling.

1:a våningen. Biograf, allaktivitetssal, kafé och restaurang, område för småbarnspedagogik, popup-verksamhet och stadens informationstjänst Virka.

2:a våningen. Studior och editeringsrum, fotograferings- och videostudio, musikrum, kontrollrum, trumrum, mötesrum, medierum, smågruppsrum, 3D-skanner, laserskärare, märkmaskiner, värmepress, symaskiner, broderingsmaskiner och knappmaskiner.

3:e våningen. Barnens bokvärld, kafé, medborgarbalkongen, 7 läsoaser och 100 000 böcker.

Källa: Helsingfors stad

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning