Snacka om hus i helvete

Neve Campbell och Dwayne Johnson försöker ta sig ut ur en skyskrapa. Bild: Universal

Tack vare Dwayne Johnson och imponerande action höjer sig Skyscraper långt över sin klassiska sommarfilmspremiss.

ACTION

Skyscraper

Regi och manus: Rawson Marshall Thurber. Foto: Robert Elswit. I rollerna: Dwayne Johnson, Neve Campbell, Chin Han.

Det är lite Skyskrapan brinner möter Die Hard över Rawson Marshall Thurbers Skyscraper, en veritabel B-film iklädd A-filmspaltor. Komplett med en geografisk inramning som ombesörjer Hollywoods kärleksaffär med den asiatiska publiken.

Men mest av allt handlar det om Dwayne Johnson, en livslevande specialeffekt, här i rollen som säkerhetskonsult med ett tragiskt förflutet som gisslanförhandlare. Därav den laddade öppningsscenen där det mesta går åt pipan (själv kommer han undan med en benprotes).

Men skam den som ger sig. Inför öppningen av en nybyggd skyskrapa i Hong Kong (notera att filmen i huvudsak är inspelad i Vancouver), världens högsta, tre gånger Empire State Building, är det Johnson alias Will Sawyer som borgar för säkerheten.

Imponerande action

Här var det high tech så det räcker och blir över men det som man inte räknat med är att skyskrapans ägare (Chin Han) skaffat sig fiender som inte drar sig för att tutta eld på byggnaden och slå ut brandskyddet – för egen vinnings skull. Och som om inte detta vore nog befinner sig Sawyers egen familj, hustrun Neve Campbell (det var inte i går) och de två barnen, i skyskrapan när olyckan är framme.

Mycket av det här är givetvis stapelvara, inte minst när det gäller karaktärsgalleriet som förutom Dwayne Johnsons all american hero omfattar en ärkeskurk med uppenbara Hans Gruber-kopplingar; säg hej åt Kores Botha (dansken Roland Møller), en djävul till karl, cynisk och hänsynslös.

Lägg till det välbekanta "inte utan min familj"-scenariot och man är benägen att skruva ner förväntningarna även på det sluttande plan som går under namnet hjärndöd sommarfilmsunderhållning.

Men se nej. För det som Rawson Marshall Thurber (We're the Millers, Central Intelligence) förlorar på karusellen (läs: i termer av dramatiskt finlir) tar han igen på gungorna, på ett actionhantverk som gör det mesta av det 3D-vänliga vertigostuket.

Klassisk hjälte

Det här är på riktigt spännande, stundvis rentav gastkramande. Och berättat i ett tempo som gör att man helt enkelt inte hinner haka upp sig på klyschorna och de logiska luckorna, på det skamlöst eskapistiska anslaget.

Glad blir man också över Dwayne Johnson, en hjälte av den gamla stammen, den som höll på att dö ut med Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone och Bruce Willis – samt introduktionen av de nya sköna digitala effekterna.

Här är det tillbaka till ruta ett, till ett tungung som inte räds rå styrka och ett respektingivande fan anamma. Eller för att travestera den brittiska fotbollsramsan: musklerna har hittat hem!

Krister Uggeldahl

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03