Helsingfors får Nordens första Taco Bell – premiär i dag

På onsdag eftermiddag bjuds det på gratis smakprov när Nordens första Taco Bell slår upp dörrarna. Restel, som också hämtat Burger King till Finland, avslöjar att det förs förhandlingar om fler världskända kedjor.

– När vi öppnade Burger King på samma ställe var det en 300–400 meter lång kö. Få se om vi slår det. Jo, det tror jag, det fanns ju andra hamburgerkedjor men det finns ingen motsvarighet till Taco Bell.

Restels vd Mikael Backman är påtagligt nöjd med att få öppna Nordens första Taco Bell i korsningen av Kalevagatan och Mannerheimvägen. På onsdag mellan 15 och 20 serveras gratis smakprov, på torsdag öppnar restaurangen officiellt. Inom kort finns Taco Bell även i köpcentren Sello och Iso Omena i Esbo.

Restels vd Mikael Backman. Bild: Cata Portin

– Före 2019 ska vi ha tio restauranger, i huvudstadsregionen och i större finländska städer.

Sedan beror det på lönsamheten om det öppnas fler.

– Efter 3 till 6 månader vet vi om det finns efterfrågan på tacos i Finland.

Restels mål är att vara störst inom restaurangsektorn i Finland, genom att satsa på kända varumärken. Taco Bell är Backmans eget projekt.

– Jag har tillbringat största delen av mitt liv i USA, och for till Taco Bells huvudkontor i min gamla hemstad LA för att berätta om Restel och Finland. Taco Bell ger inte sitt varumärke till vem som helst. Diskussionerna pågick ett år, vi har bland annat tagit fram produkter som passar den finska smaken.

Taco Bell i USA och Taco Bell i Europa är två olika restauranger, enligt Backman.

– Restaurangerna i USA är lite sjabbiga, i Europa är de något helt annat. Det ska ni få se!

Tack vare lanseringen av Burger King och nu Taco Bell har Restel ständig efterfrågan på personal.

– Är man en trevlig ung människa som vill jobba inom branschen får man jobb hos oss. Vi sköter utbildningen.

Burger King-expansionen fortsätter. I dag finns det ungefär 40 hamburgerrestauranger, målet är 70.

– Vi är ganska klara med våra restauranger i köpcentrum. Nu satsar vi på drive-in, dem bygger man inte så snabbt.

Om ni satsar på världskända kedjor, har du redan nästa på lut?

– Nja, det är inget man vill tala om just innan man öppnar en ny restaurangkedja. Vi satsar på segmentet "äta för att överleva". Till våra restauranger kommer man en vardag efter jobbet, inte på romantisk middag en gång i månaden.

Världskänt inom det segmentet – är KFC nästa?

– Det skulle inte vara helt långsökt, de har samma ägare som Taco Bell, säger Backman.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33