De nya lagarna kräver bland annat att ordentliga kreditprövningar måste utföras vid varje ansökan, för att säkerställa kundens nuvarande och framtida goda återbetalningsförmåga. Dessutom måste den effektiva räntan för ett lån måste anges utöver, eller istället för, den nominella räntan. Den effektiva räntan innefattar inte bara den nominella räntan, utan den totala kostnaden för lånet, alltså även alla andra eventuella avgifter, så som uppläggningsavgifter, fakturaavgifter, behandlingsavgifter och så vidare.

Åtgärderna har införts för att ”minska konsumenters problem med överskuldsättning”, men trots allt detta tar många av långivarna fortfarande enorma effektiva räntor – ibland på flera tusen procent. Det räcker alltså inte med att ange den effektiva räntan för att hindra folk från att ta lån de inte kan betala tillbaka.

I Sverige utreds därför nu möjligheten att införa ett räntetak, så att den årliga effektiva räntan aldrig kan överskrida 40%. Enligt SKEF, en förening som består av långivande finansbolag, skulle det helt slå ut snabblånemarknaden, vilket i sin tur skulle leda till att folk tar större lån och därmed ökar risken för överskuldsättning istället för att minska den.

Enligt Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, beror ökningen till stor del på att så kallade blancolån (privatlån utan säkerhet) används i allt högre utsträckning för att täcka kontantinsatser till bolån. Det beror i sin tur på att reglerna för bolån och amortering har blivit hårdare, så att fler har svårt att få igenom sina bolåneönskemål.

Jämför den effektiva räntan för att undvika dyra lån

Undvik att fastna i skuldträsket genom att jämföra olika låneerbjudanden och deras effektiva räntor, så att du kan välja det bästa möjliga alternativet. Du kan göra det själv, genom att skicka in en ansökan till varje bank och finansiellt institut du kan tänka dig att låna av. Sedan kommer en kreditprövning att utföras i ditt namn för varje ansökan.

Det finns dock bättre alternativ. Lainanvälittäjä / Lånemäklaren är en jämförelsetjänst för lån på upp till 50,000€, där du kan ansöka om lån från många olika banker/finansbolag på samma gång. Allt som krävs är att du fyller i en ansökan, så utför Lånemegleren en enda kreditprövning i ditt namn.

Om du redan är skuldsatt, har betalningsanmärkningar eller bara saknar säkerheten för ett lån så kan du överväga att ta ett privatlån utan säkerhet. Har du flera utstående skulder så är det generellt rekommenderat att du kombinerar dina existerande lån till ett enda, så att du får en enda räkning att betala, som dessutom har lägre ränta om du har gjort rätt val.

Snabblånen kanske är på väg att försvinna, men det kommer alltid att finnas en marknad för privatlån utan säkerhet. Det viktigaste att tänka på är som sagt den effektiva räntan, tillsammans med villkoren för det specifika erbjudandet. Ta aldrig ut ett lån som du inte har råd att betala tillbaka.