Snabbare asylbeslut ska minska risken för terrorattacker

Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Snabbare asylbeslut är en faktor som kan minska risken för terrorattacker, säger en expertgrupp. Den kommer med fler rekommendationer till myndigheterna, men konstaterar också att det inte finns något sätt att eliminera risken helt och hållet.

I sviterna av det uppmärksammade knivdådet i Åbo förra sommaren har en expertgrupp utrett hur man kunde minimnera risken för liknande övergrepp framöver. I en rapport som gruppen lämnade till justitieminister Antti Häkkänen (Saml) presenteras nio rekommendationer.

Utredningskommissionens ordförande Kai Valonen från Olycksutredningscentralen och minister Häkkänen är överens om att de rekommenderade åtgärderna visserligen kan minska på sannolikheten för liknande dåd, men att möjligheten till nya attacker inte går att utesluta.

– Sådana här attacker planeras och utförs i väldigt små kretsar. I det här fallet handlade det om en enda person. Det går inte att förhindra alla attacker, säger Valonen.

– Trots att staten sysslar med underrättelsearbete och strävar efter att förebygga dylika händelser är jag tyvärr tvungen att konstatera att sådant här kan hända i ett öppet samhälle, säger Häkkänen.

Utredningskommissionen rekommenderar bland annat att ayslansökningar behandlas snabbare och att besluten tas tidigare. Det behövs också bättre metoder för att ta reda på asylsökandes riktiga identitet och ålder.

Dessutom efterlyser kommissionen fungerande kommunikation mellan olika myndigheter och mellan myndigheter och medborgarna.

– Vi har märkt att kommunikationen inte fungerar tillräckligt bra mellan olika myndigheter, medgav Häkkänen.

Rapporten påverkar inte rättegången mot knivmannen Abderrahman Bouanane. Egentliga Finlands tingsrätt ger sin dom i rättegången på fredag.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning