Snabba kontringar Finlands vapen mot Spanien: ”Vi har inte mycket att förlora”

Finland ska försvara tätt – men också våga hålla boll. Dra ner på tempot – men anfalla snabbt. En svår balansgång på slak lina väntar fotbollsdamerna i morgon, då Spanien står för motståndet i VM-kvalet.

Finland har ruskat av sig besvikelsen över poängtappet mot Israel. Nu står landslaget inför en enorm prövning: hemmamatch mot Spanien.

Finland tänker inte dra i handbromsen och parkera bussen i mötet mot de spanska storfavoriterna. Tvärtom, tränaren Anna Signeul talar om att våga hålla boll, vara modiga och att ställa om snabbt. Unga och kvicka anfallsorienterade spelare som Adelina Engman kommer att spela en viktig roll.

– De anfaller med hela laget högt upp så det finns mycket yta bakom backlinjen. Det är då vi har våra chanser. Vi ska kontra snabbt då vi vinner bollen, säger Engman som till vardags spelar för Göteborg i damallsvenskan.

De spanska stjärnorna håller gärna boll och tycker om att spela ett snabbt kortpassningsspel, men är också duktiga på att snabbt ställa om och gå till attack. Matchinledningen kommer att spela en avgörande roll. Om det blir några snabba kallduschar kan slaget snabbt vara över.

Engman trivs i rollen som underdog.

– Vi har inte mycket att förlora. Om vi orkar stå emot ett bra tag kan de bli stressade och kanske börja göra misstag.

Den mångsidiga offensiva spelaren Engman kan få en plats på innermittfältet mot Spanien, berättar Signeul. Men hon lovar ingenting.

– En sak kan jag säga: Vilken roll Adelina har gör ingen skillnad, för hon är i väldigt bra slag och ser jättebra ut.

Anna Signeul säger att Finland ska göra som Serbien – tona ner Spaniens styrkor. Bild: SPT/Sebastian Backman

Serbien visade vägen

Spanien tvålade till Israel med hela 6–0 och vann över Österrike med 4–0. Ett lag har ändå klarat av att utmana förhandsfavoriten. Serbien – som förlorade mot Finland i VM-kvalet – stod upp mot Spanien och förlorade bara med uddamålet. Det ger hopp.

Vad klarade Serbien av att göra rätt? Signeul förklarar:

– De lyckades hålla i bollen och var fysiska. De klarade också av att dra ner på tempot. Vi måste göra samma sak och vara uppmärksamma på omställningar.

– I matchens inledningsskede kan vi inte ta onödiga risker, fast vi vill vara modiga. Vi måste vara kloka och ta det säkra före det osäkra och inte förlora bollen centralt på egen planhalva. Vi ska vara modiga i rätt lägen.

Kritiskt kvalskede

Finland ligger just nu tvåa i gruppen – men det kan svänga snabbt. Om de blåvita kammar noll i de två följande matcherna mot Spanien och Österrike blir sitsen svår.

Resultaten inför ödesmatcherna har inte varit särskilt hoppingivande. Efter 0–0 i VM-kvalet mot Israel spelade Finland en träningsturnering på Cypern. Finland förlorade mot både Wales och Schweiz innan laget skärpte sig. De blåvita spelade sedan oavgjort mot Italien och vann över Ungern.

– Med ett bra resultat mot Spanien rättar vi till missen mot Israel. Vi kan ta tre poäng, säger Signeul.

Engman säger att hon har fjärilar i magen inför det viktiga mötet.

– Jag är alltid nervös inför sådana här matcher. Vi tränar för att kunna spela mot de bra lagen. Det är kul och spännande.

De sju gruppvinnarna tar sig direkt till VM, medan de fyra bästa grupptvåorna går till playoff. Matchen mot Spanien börjar klockan 18 på Tölö fotbollsstadion.

Tuff prövning väntar

Placering på världsrankingen: Spanien: 12, Finland: 28

Finlands matcher i VM-kvalet:

Finland–Serbien 1–0

Finland–Israel 4–0

Israel–Finland 0–0

Spaniens matcher i VM-kvalet:

Israel–Spanien 0–6

Serbien–Spanien 1–2

Spanien–Österrike 4–0

Finlands matcher 2018:

Israel–Finland 0–0

Finland–Wales 0–1

Schweiz–Finland 4–0

Finland–Italien 2–2

Ungern–Finland 0–2

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03