Snabba franska grytan

Franska finesser brukar ta sin tid. Snabba franska grytan är undantaget. Bild: TT

Fransk köttgryta ska normalt stå och puttra på spisen ett par timmar. Med en entrecote i bit kan man korta tiden på spisen rejält. Får du besök är det bara att dubblera satsen.

För 4 personer, 35 minuter

700 g entrecote i bit

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 dl rödvin

5 dl vatten

1 1/2 msk konc. kalvfond

2 msk finhackad persilja, gärna stjälkar

2 msk konc. tomatpuré

salt och peppar

smör och rapsolja

1/2 msk majsstärkelse + 1 msk vatten

1 paket bacon

150 g färska champinjoner

Att äta till:

potatismos

blandade blad

Gör så här:

1. Skär köttet i bitar med 2 centimeters sida. Bryn i lika delar smör och rapsolja i en stekpanna. Salta och peppra lätt. När köttet fått fin färg lyft över till en rymlig kastrull. Slå på vin, vatten och kalvfond. Koka upp och sänk värmen så det kokar sakta.

2. Skala och stek den gula löken i stekpannan. Vänd ned i köttkastrullen och smaksätt vidare med riven vitlök, hackad persilja och tomatpuré. Låt koka sakta i cirka 25 minuter.

3. Stek bacon och färska champinjoner. Vänd ned blandningen i grytan när 5 minuter kvar av koktiden. Red lätt med majsstärkelse löst i vatten. Salta och peppra. Servera med potatismos och blandade blad.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning