Snabba franska grytan

Franska finesser brukar ta sin tid. Snabba franska grytan är undantaget. Bild: TT

Fransk köttgryta ska normalt stå och puttra på spisen ett par timmar. Med en entrecote i bit kan man korta tiden på spisen rejält. Får du besök är det bara att dubblera satsen.

För 4 personer, 35 minuter

700 g entrecote i bit

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 dl rödvin

5 dl vatten

1 1/2 msk konc. kalvfond

2 msk finhackad persilja, gärna stjälkar

2 msk konc. tomatpuré

salt och peppar

smör och rapsolja

1/2 msk majsstärkelse + 1 msk vatten

1 paket bacon

150 g färska champinjoner

Att äta till:

potatismos

blandade blad

Gör så här:

1. Skär köttet i bitar med 2 centimeters sida. Bryn i lika delar smör och rapsolja i en stekpanna. Salta och peppra lätt. När köttet fått fin färg lyft över till en rymlig kastrull. Slå på vin, vatten och kalvfond. Koka upp och sänk värmen så det kokar sakta.

2. Skala och stek den gula löken i stekpannan. Vänd ned i köttkastrullen och smaksätt vidare med riven vitlök, hackad persilja och tomatpuré. Låt koka sakta i cirka 25 minuter.

3. Stek bacon och färska champinjoner. Vänd ned blandningen i grytan när 5 minuter kvar av koktiden. Red lätt med majsstärkelse löst i vatten. Salta och peppra. Servera med potatismos och blandade blad.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39