Sötsur thaisoppa

Bryt av veckomenyn med en asiatiskt inspirerad grönsakssoppa. Bild: TT

Thailändsk mat är vardagsmat i många hem numera. En snabb soppa, som verkligen smakar, kan vara ett tillskott till veckomenyn.

För 4 personer, 20 minuter

1 liter vatten

2 tärningar grönsaksbuljong

1 1/2 tsk majsstärkelse + 2 msk vatten

100 g strimlade bambuskott

100 g champinjoner

200 g tofu

1 röd paprika

3 salladslökar

1 tsk finhackad chili

1 msk finhackad thaibasilika

2 msk japansk soja

1 msk vitvinsvinäger

1 msk socker

Till servering:

4 kvistar thaibasilika

Gör så här:

1. Strimla bambuskotten eller köp färdigstrimlade på burk. Skiva champinjonerna. Skär tofun i tärningar med ett par centimeters sida. Strimla paprika och salladslök. Hacka chili fint och thaibasilika något grövre.

2. Koka upp vatten i en rymlig kastrull. Tillsätt grönsaksbuljong och lös upp den. Blanda majsstärkelse med vatten och vispa ned i blandningen. Låt koka upp och sjuda några minuter. Smaka av med soja, vinäger och socker. Se till att balansen mellan sött och surt är lagom, justera om behövs.

3. Tillsätt alla grönsaker och ge soppan ett uppkok. Fördela i portionsskålar och garnera med tofu och thaibasilika. Servera direkt.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning