- Aleksandersgatan 50, 00100 Helsingfors

- Öppethållningstider må-fr kl. 10-17, lö kl. 10-14

- www.holmasto.fi

I och med Finlands stolta och rika historia är det inget under att militariaobjekt också är populära. Holmasto har en ny erfaren expert inom den spännande kategorin – han säger att det finns fina föremål i finska hem som bara sitter och väntar på att bli upptäckta.

"Bortglömda släktklenoder eller saker man inte vet vad man ska göra med. Utmärkelsetecken, vapen och värjor. I finska hem finns mycket intressanta militariaobjekt speciellt från autonomitiden", säger militariaexperten Paul Karle från Holmasto, som är välkänd i samlarkretsar.

Säljare och samlare möts

Karle är pensionerad kommendörkapten och lockades till Holmasto av vd:n Christian von Schantz. Karle är mycket erfaren och insatt militariaexpert och tycker att säljare och köparsamlare vinner när intressanta objekt byter ägare. Fördelen av att sälja via auktion är att det blir optimalt pris för säljaren och ett marknadspris för köparen.

"Många tänker att man bör och ska deponera objekt på museer. Men etiskt är det inget fel med att sälja till samlare. Ofta förvaltar en samlare föremålet mycket bättre än ett museum, där föremålet kan försvinna in i ett lager. Mannerheim-korsen är ett bra exempel på detta. Tvåhundra kors har givits ut och museerna behöver inte en sådan mängd. Släktingar som har kors i sin besiktning kan få ett bra pris för dem från en samlare".

Unika föremål auktioneras

Holmasto ordnar auktioner på regelbunden basis, fyra till sex stycken per år. Den traditionella

"december-auktionen" hålls lördagen den 12.12, i år enbart på nätet. Med finns utmärkelsetecken, antika vapen och värjor. Spännande överraskningar är inte sällsynta på auktioner...

"I vår förra auktion steg till exempel en sliten flanellskjorta för soldater från 1914 med teaterstämplar från utgångspriset 100 euro upp till 1600 euro, då en rysk samlare köpte den. Kunderna vänder sig till oss när de har frågor om grejer som de inte vet värdet på. Auktionerna fastställer priset som ibland kan var glatt överraskande!".

Holmasto är inne på sitt sjuttioförsta verksamhetsår. Erfarenhet och kunskap som går från generation till generation garanterar att det finns en personlig touch till den service som Holmasto vill erbjuda sina kunder.

"Dödsbon till exempel är känsliga fall, men vi är erfarna och bra på att sköta dem. Vi gör också hembesök vid behov, vid fall av objekt som är svåra att transportera".