Smulter om nya bragdmedaljen: ”Det känns som om cirkeln sluts”

Fredrik Smulter bröt igenom mediebruset med att lyfta 400 kilo i VM 2014. Bild: Mikael Nybacka/SPT

Styrkelyftaren Fredrik Smulter tilldelas den finlandssvenska bragdmedaljen för andra gången. Han fick också medaljen 2009. I dag väger Smulter 25 kilo mindre – men är fortfarande lika frispråkig.

Den färgstarka styrkelyftaren Fredrik Smulter är den första idrottaren som tilldelats den finlandssvenska bragdmedaljen två gånger. De två andra finalisterna var den moderna femkamparen Eevi Bengs och boxaren Eva Wahlström.

Smulter tog EM-guld i klassisk bänkpress i fjol och meddelade i augusti att elitsatsningen är över.

– Den här medaljen skiljer sig från den första. Då var jag på väg upp och nu har jag slutat. Jag har mognat, fått livserfarenhet och är en annan person. Det här känns bra, som om cirkeln sluts.

Då Smulter inledde karriären vid millennieskiftet brottades styrkelyft med utbredda dopningsproblem. Sedan dess har sporten blivit mer legitim, mycket tack vare Smulter.

Till karriärens höjdpunkter hör fyra VM-guld och två EM-guld. Smulter har svårt att svara på hur många FM-medaljer han har. Det är ändå klart att de är cirka 30 och att de flesta är guld.

Gren: Styrkelyft

Ålder: 34

Bor: Malax

Meriter: Fyra VM-guld (2009, 2012, 2014, 2015), två EM-guld, cirka 30 FM-medaljer

Personbästa: 401 kilo i bänkpress med tröja, 282 kilogram i klassisk bänkpress. Båda noteringarna är finländska rekord. Tilldelades bragdmedaljen år 2009.

Vann racet till 400 kilo

Smulter har inga problem att peka ut karriärens högsta topp: världsrekordlyftet på 400 kilo 2014, som också betydde VM-guld.

– Både upplevelsen och prestationen sticker ut. Det lyfte mig upp på en sorts piedestal.

Den spräckta magiska 400-kilosgränsen gjorde att Smulter fick mer synlighet i Finland. Smulter säger att han ofta blev stannad på gatan oavsett vilken stad han befann sig i.

Hur nöjd är du över det du åstadkommit?

– Ibland kollar jag på Youtubeklipp eller Facebookminnen från min karriär och det gör mig rörd. Jag är glad och stolt då jag kollar tillbaka. Som tur är finns allt dokumenterat elektroniskt, säger Smulter.

Finns det någonting du ångrar?

– Jag ångrar ingenting. Det enda som gör mig fundersam är hälsoaspekter, elitidrott är aldrig hälsosamt.

Är 25 kilo lättare

Samtidigt som Smulter lade av med toppsatsningen började resan mot ett lättare liv. Efter att Smulter bland annat slutat dricka två liter mjölk per dag började vikten rasa av "Tjuren från Malax".

I dag väger Smulter 25 kilo mindre än då han tävlade. Viktminskningen syns också i resultaten på gymmet. Smulter motionstränar fortfarande, men får inte upp lika tunga vikter som under glansdagarna.

I ett inlägg på Instagram i december kallade sig Smulter, som tränar Malax IF i ishockeyns division 2, sig själv "en fet, svag och dålig hockeytränare"

– Om det är någonting som jag saknar är det att gå in på gymmet och veta att ingen annan i världen lyfter med samma utgångsläge. Jag har accepterat att jag blir svagare och det kan hända att funderingarna kommer då ishockeysäsongen tar slut i mars. Just nu har jag inga problem eftersom jag har andra intressen.

Har det alltid varit självklart för dig att vara så frispråkig?

– Ja, jag har alltid varit en finne i röven på folk offentligt och privat. Jag försöker tänka efter ibland, men det är inte alltid så lätt. Jag säger det jag tycker.

Katja Nyberg, handboll, 2008

Fredrik Smulter, styrkelyft, 2009

Sandra Eriksson, friidrott, 2010

Staffan Tunis, skidorientering, 2011

Silja Lehtinens båtlag i segling, 2012

Mårten Boström, orientering, 2013

Leo Komarov, ishockey, 2014

David Söderberg, friidrott, 2015

IFK Mariehamn, fotboll 2016

Fredrik Smulter, styrkelyft 2017

Brinner för ishockeyn

Karriären som hockeytränare går inte så dåligt som Smulter vill påskina. Malax IF steg till division 2 i fjol och toppar i skrivande stund serien.

Smulter var inte närvarande på den finlandssvenska idrottsgalan på grund av sitt stora hockeyintresse.

– Vi har seriefinal i division 2-hockeyn mot Lapuan Virkiä. Man får aldrig lämna killarna ensamma. Jag försvarar finlandssvenskheten i Lappo. Att missa galan är lite pinsamt, men jag värdesätter nog medaljen väldigt högt.

Om Smulter får som han vill kommer Malax IF spela i Finlandsserien en vacker dag. Smulter säger också att tränaruppdrag på högre nivå är lockande.

– Det är en utopi och en dröm i dagens läge. Men det var också en dröm att bli världsmästare i styrkelyft. Vi får se vad som händer.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning