Smogen på väg tillbaka i Kina

Smog i Kinas huvudstad Peking i början av mars. Arkivbild. Bild: Ng Han Guan/TT-AP

Luftföroreningarna i Kina ökade under april månad för första gången sedan i december.

En del av uppgången beror enligt analytiker på att många verksamheter återupptagits efter coronavirusutbrottet.

Koncentrationerna av farliga luftburna partiklar ökade med 3,1 procent under april jämfört med samma månad förra året, enligt statistik från miljödepartementet.

Men återupptagandet av industriella verksamheter står bara för en del av ökningen, uppgav en talesperson för departementet i förra veckan. Enligt denne orsakas en stor del av sandstormar och att odlingsmarker bränts i högre grad än vanligt i vissa delar av landet under perioden.

I vissa regioner minskade föroreningarna i april trots att fabriker öppnat igen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning