Smogen minskar kraftigt i norra Kina

Smogen har lättat över fler än 300 kinesiska städer sedan årsskiftet. Här ses en kvinna vandra i Peking. Bild: Mark Schiefelbein/AP-TT

I den kinesiska provinsen Hebei, i norra Kina, ses en stor minskning av luftföroreningar, meddelade lokala myndigheter på söndagen.

Föroreningarna sjönk i genomsnitt med 15 procent sedan oktober och bland annat minskade mängden svaveldioxid, som bildas vid bränning av fossila ämnen, med en tredjedel.

Minskade av föroreningar har noterats i fler än 300 kinesiska städer under de första månaderna av 2020.

Många experter anser att nedgången i luftföroreningar beror på coronavirusutbrottet och att flera städer stängts ner, något som minskat både industriell verksamhet och trafik i hela landet.

Enligt Hebeis miljömyndighet beror minskningarna snarare på insatser av regeringen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning