Smittspridningen förvärras i stora delar av Europa

Coronapatient i Salzburg, Österrike. Belastningen av intensivvården i Österrike blir allt värre i takt med att smittspridningen har försämrats denna höst. Bild: Barbara Gindl/Lehtikuva

Vaccinationstäckningen släpar efter i synnerhet i Östeuropa.

Den globala coronasituationen har förvärrats i synnerhet i Europa, USA och Sydamerika, enligt uppgifter från Institutet för hälsa och välfärd.

– Antalet coronafall ökar stadigt i Öst- och Centraleuropa. I till exempel Österrike, Slovakien och Tjeckien överstiger incidensen nu 1 000 fall per 100 000 invånare, säger Anna Katz, projektchef vid Institutet för hälsa och välfärd.

Allt fler europeiska länder tillgriper av samma anledning hårda restriktioner för sammankomster och skärper nu kraven på covidintyg. Enligt Världshälsoorganisationen WHO:s prognos kan 700 000 personer dö av covid-19 i Europa denna vinter.

Vaccinationstäckningen inom EU är för närvarande 76,9 procent bland alla invånare över 18. Motsvarande siffra i Finland är 83,7 procent.

När hela befolkningen beaktas är det 65,8 procent av EU:s befolkning som har vaccinerats mot coronaviruset. I Finland är vaccinationstäckningen för hela befolkningen 71,8 procent.

Europa har dock ett rejält försprång i jämförelse med övriga delar av världen. Globalt är det endast cirka 53 procent som har fått sin första dos coronavaccin.

Eftersläpningen är värst i Afrika och de minst utvecklade länderna där vaccinationstäckningen kan ligga på 3-5 procent, uppger FN.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning