Smittspridningen efter Hangöregattan ökar – 80 exponerade i huvudstadsregionen

Tröskeln att testa sig ska vara låg efter Hangöregattan. Arkivbild. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Hangö stad meddelar på fredagen att exponeringar har skett på sammanlagt 14 restauranger runtom i staden. Helsingfors och Esbo uppmanar till test också om man inte fått några symtom.

Coronasmittade personer har rört sig på så gott som alla restauranger i Hangö centrum under regattahelgen, 8-11.7. Enligt Hangö stad är det inte möjligt att ge noggrannare information om de eventuella exponeringarna.

Restaurang HSF, HSF Marine

Östersjöporten

Coco Beach Club

Beach Bar Plagen

Hotell Regatta

Regatta Brasserie

Classic Pizza

Skiffer

Casino

Tennis Cafe

Roxx

Hangö Gästhamn

Makaronitehdas

80 positiva test kan kopplas till regattan

Helsingfors stad uppger att antalet Helsingforsbor som varit på regattan och testat positivt är sammanlagt 73. 25 nya fall har konstaterats sedan torsdagen, vilket betyder att omkring en fjärdedel av alla konstaterade nya smittfall i Helsingfors under en dag kunde kopplas till regattan.

I Esbo kunde sju fall kopplas till Hangöregattan på fredagen. Esbo stad har inte nått alla som blivit exponerade. Stadens smittspårning för tillfället är överbelastad.

Det är inte helt säkert att alla som nu testat positivt har fått corona på regattan, men de har vistats där förra helgen. På fredagen var det omkring fem dagar sen regattan, den tidpunkt då det är mest sannolikt att en smitta som skett på veckoslutet kommer fram.

Regattabesökare, testa dig!

Både Helsingfors och Esbo stad uppmanar alla regattabesökare att testa sig så fort som möjligt trots att man inte har symtom eller fått ett meddelande om exponering.

Myndigheterna önskar att alla ska ha testat sig senast 25.7. Efter testet ska man följa med måendet och testa sig på nytt om man får symtom.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning