Smittspridningen trappas upp i fem landskap – tidigare stängning för krogarna

Regeringen planerar att införa extra stränga restriktioner för restauranger i Nyland, Egentliga Finland, Egentliga Tavastland, Birkaland och Österbotten. Genrebild. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Krogar ska stänga redan klockan 23 i fem landskap från och med natten mellan lördag och söndag, föreslår Social- och hälsovårdsministeriet. Antalet kunder begränsas. Österbotten anses vara i spridningsfasen, och Nyland, Egentliga Finland, Birkaland och Egentliga Tavastland i accelerationsfasen.

– Läget har försämrats dramatiskt på vissa håll den senaste tiden. Om det ännu varit oklart för någon huruvida viruset spridits på restauranger, så borde det inte råda någon oklarhet längre. Spridningsfall finns, och en del är rätt omfattande, säger Taneli Puumalainen, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd.

Han hänvisar bland annat till Vasa, men säger att "en del smittohärdar på restauranger har bekräftats också i Helsingfors".

Samtidigt kritiserar restaurangbranschen regeringen för att inte ha gett tillräckliga motiveringar till de svepande begränsningarna, särskilt inte om de ska gälla alla typer av restauranger.

Läs mer: Så här sprids viruset genom massexponeringar och närkontakter

Förändringen, som regeringen ska ta ställning till den här veckan, är en fortsättning på den förordning som lades fram förra veckan. I den begränsades öppettiderna på restauranger i hela landet till klockan 01 redan från och med torsdag, men i regioner där det råder en upptrappnings- eller spridningsfas kunde reglerna skärpas ytterligare.

Social- och hälsovårdsministeriet, som bereder frågan, pekar nu på att fem landskap är i den situationen.

– Det innebär att utskänkningen bör avslutas klockan 22 och restaurangen stänga klockan 23 från och med nästa söndag, och bara hälften av den normala kundmängden kan släppas in, säger kanslichef Kirsi Varhila om de fem nämnda regionerna, inklusive Nyland.

"Från söndag" innebär att skärpningen skulle träda i kraft vid midnatt mellan lördag och söndag.

– Man hinner avnjuta sin måltid och också tillhörande alkoholdrycker. Ett sällskap kan äta tillsammans, men avståndet till följande sällskap ska vara tillräckligt, säger Kirsi Varhila och tillägger att tidigare regler om hygien, avstånd och kravet på en plan för att hindra spridning alltjämt gäller.

Förordningen utgår från att situationen utvärderas av regeringen varannan vecka.

Tiden att förbereda sig för förändringen blir bara några dagar för restaurangerna, men social- och hälsovårdsminister Krista Kiuru (SDP) säger att skyldigheten att meddela i tid har uppfyllts, eftersom möjligheten till skärpning fanns i förordningen från slutet av september.

– Det har funnits en vetskap om vad de olika faserna är, säger Kiuru.

Hotell- och restaurangbranschens organisation Mara kritiserade planerna skarpt på onsdagen, och anser att man inte fått tillräckliga juridiska motiveringar till begränsningen av näringslivet.

Maras vd Timo Lappi säger att man bland annat inte fått veta i vilken mån det funnits fall av smittspridning på matrestauranger och i vilken mån det skett på nattklubbar.

"Att begränsa kundmängden till hälften raserar verksamhetsmöjligheterna särskilt i små restauranger, där många tvingas stänga sina dörrar. Det skulle minska omsättningen i matrestauranger med minst 40 procent", säger Lappi i ett pressmeddelande.

Social- och hälsovårdsminister Krista Kiuru (SDP) säger att skyldigheten att meddela i tid har uppfyllts, eftersom möjligheten till skärpning fanns i förordningen från slutet av september. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Inget register över krogtyp

Ismo Tuominen, regeringsråd vid Social- och hälsovårdsministeriet, säger att man hört de olika vädjanden som både branschen och städernas beslutsfattare framfört.

– Läget är att lagstiftningen är schematisk, och det finns väldigt begränsade möjligheter att införa åtgärder enligt restaurangtyp, säger Tuominen.

– Enligt min uppfattning har vi inte ett centralt register över vad som till exempel är en pub, en lunchrestaurang eller en nattklubb. Vi tvingas alltså – även om idén om att särskilja olika fall vore användbar i en ideal värld – att verkställa det så här schematiskt.

Taneli Puumalainen säger att bakgrunden till att de nämnda regionerna anses vara i upptrappning, och Österbotten rentav i spridningsfas, finns i vissa siffror. En är andelen testresultat som är positiva. Andelen har stigit till 1,6 procent i hela landet. En annan faktor är mängden coronafall där källan till spridningen är okänd.

I 55 procent av fallen har smittkällan inte spårats. I 41 procent av fallen vet man att smittkällan är i hemlandet, medan bara 4 procent i nuläget har bekräftats komma från utlandet.

Puumalainen säger också att incidensen i hela landet stigit till omkring 30 fall per 100 000 invånare. I Vasa sjukvårdsdistrikt är incidensen högst med 76,6 fall per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna, och i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt 58,6.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning