Smittspårningen fortsätter vara överbelastad i huvudstadsregionen – chefsläkare: "Den stora vändpunkten var fotbolls-EM"

– Det går inte att jämföra med tidigare i år, nu måste vi kontakta enorma mängder människor, säger Timo Lukkarinen, chefsläkare för hälsostationerna. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Ökningen av coronafall kom som en chock för smittspårningen i huvudstadsregionen som nu är överbelastad. Besked om eventuell exponering kan dröja.

Antalet coronafall fortsätter stiga. Förra veckan registrerades drygt 2 200 nya fall i hela landet, fyra gånger fler än för en månad sen. Den explosionsartade ökningen har ställt till det för smittspårningen i huvudstadsregionen, säger Timo Lukkarinen som är chefsläkare för hälsostationerna.

– Vi har en fördröjning i smittspårningen just nu på grund av det stora antalet nya fall. Det är många som insjuknar men också väldigt många som exponeras för viruset. Det går inte att jämföra med tidigare i år, nu måste vi kontakta enorma mängder människor, säger han.

Människor som blivit exponerade för coronaviruset kunde tidigare informeras redan efter en dag eller två. Nu kan det ta betydligt längre, till och med uppemot en vecka, att nå de exponerade, säger Lukkarinen.

– Ingen kunde nog tänka sig att deltavarianten skulle bli så utspridd på en så kort tid. Den stora vändpunkten var fotbolls-EM i Ryssland då finländare tog hit varianten som sprider sig lättare.

Brist på resurser

Enligt Lukkarinen behöver smittspårningen definitivt mer arbetskraft för att klara av den ökande arbetsbördan. Även om rekryteringen av fler medarbetare redan har påbörjats är det en svår balansgång.

– Vi rekryterar nya smittspårare, men problemet är att resurser då försvinner från andra viktiga delar av sjukvården. Eftersom de flesta som insjuknar nu är unga som inte får svåra komplikationer av viruset kan det göra mer skada än nytta att flytta över stora mängder arbetskraft till smittspårningen.

Under coronaepidemin har sjukvården länge lidit av överbelastning och man har varit tvungen att omprioritera resurserna som finns. Tar man resurser från andra delar av sjukvården skapas fördröjningar där i stället, något Lukkarinen vill undvika.

– Om till exempel cancerdiagnoser skulle börja dröja gör det nog mer skada än nytta, säger han.

Flockimmunitet fungerar – åtminstone i teorin

När trycket på smittspårningen kan lätta är svårt att säga. Nästan 60 procent av de nya fallen gäller personer i åldern 10–29 år. Allra mest sprids viruset i åldersgruppen 18–23 år, en åldersgrupp Lukkarinen uppmanar att vaccinera sig.

– Det finns många människor som ännu inte tagit ens sin första vaccindos. Om man inte har vaccinerat sig så gäller samma som tidigare – munskydd och god handhygien. Då ska man också tänka på hur många sociala kontakter man har.

Lukkarinen hoppas att personer som fått ett positivt testresultat själva kan informera de som står en närmast, familj och vänner man träffar ofta, så att också de undviker onödiga sammankomster. Det skulle vara det absolut snabbaste sättet att förhindra mer smittspridning, säger han.

Förutom att lägga till extra resurser i smittspårningen ser Lukkarinen att en blandning av flockimmunitet och utbrett vaccinskydd kunde bromsa den skenande ökningen av nya fall, och därmed underlätta smittspårningen.

– Då skyddas riskgrupperna av vaccinet och de unga och friska får antikroppar på naturlig väg. I teorin skulle smittspridningen då nästan helt stanna av, men det är omöjligt att säga hur det skulle se ut i verkligheten.

Snart sluta spåra smittan?

En tredje lösning på överbelastningen som Lukkarinen kan tänka sig är en metod som bland annat överläkare Hanna Nohynek på Institutet för hälsa och välfärd också fört fram.

– Det tredje och sista alternativet är att vi kollektivt bestämmer att covid-19 inte ska behandlas som ett allvarligt virus när riskgrupperna blivit vaccinerade.

Den här inställningen har redan diskuterats flitigt bland hälso- och sjukvårdspersonal, säger Lukkarinen.

– Då skulle man helt enkelt acceptera att vissa personer kommer att få corona och att sjukvården inte ska spåra smittspridningen. Lite som med influensa.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning