Smittspårning på flera språk i Vanda

Drygt sex procent av Vandaborna har blivit vaccinerade mot corona. Bild: Niklas Tallqvist

En fördubbling av smittspårarna har lett till att allt fler källor till coronasmitta kunnat hittas i Vanda den här veckan. Nästa vecka blir smittspårarna ännu fler.

En utmaning för dem som ska försöka hitta källan till corona i Vanda är språket, konstaterar stadsdirektör Ritva Viljanen. En femtedel av Vandaborna har något annat modersmål än finska eller svenska och att spåra smitta med hjälp av tolk och att förklara begrepp som coronatest och karantän på många främmande språk är inte alltid lätt.

– Det är ett skäl till den rusning vi haft i smittspårningen, men vi bestämde oss för att klara upp situationen och det gjorde vi, säger Viljanen.

Antalet smittspårare kommer att vara uppe i 125 nästa vecka från att ännu förra veckan ha varit bara 40. Samtidigt rör sig en skåpbil med coronainformation och munskydd på olika håll i staden och frivilliga från bland annat Röda Korset informerar på flera språk i flera stadsdelar.

De personresurser staden satsar på smittspårning har lett till att man varit tvungen att ställa in vårdåtgärder som inte brådskar till exempel inom rehabilitering.

Vanda informerar också på sin hemsida om offentliga platser där man eventuellt kan ha exponerats för coronaviruset. Det kan gälla köpcenter, restauranger eller affärer där man vet att någon smittad rört sig, men där det är omöjligt att få tag på alla som eventuellt exponerats.

– Systemet har fungerat bra, Esbo har ett motsvarande, säger överläkare Kirsi Valtonen som ansvarar för bekämpningen av smittsamma sjukdomar i Vanda.

Håkansböle var i slutet av februari det överlägset mest coronadrabbade området i Vanda. Då var de smittade 466 på en befolkning på drygt 30 000 personer. Motsvarande siffror är 342 på drygt 45 000 personer i Dickursby, 345 på knappt 58 000 i Myrbacka, 175 på drygt 30 000 i Korso och 163 på lika många i Björkby.

I Kivistö var de smittade i slutet av februari 100 på drygt 15 000. Smittan sprids just nu bland unga vuxna och Vandas totala antal smittade var första veckan i mars uppe i drygt 7 000. Samtidigt har drygt sex procent av Vandaborna blivit vaccinerade mot corona.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning