Spridningen på väg uppåt – Tegnell varnar för ny våg i Europa

I både Sverige och Norge varnar myndigheterna för att smittspridningen har ökat under långhelgen. "Smittan är på väg uppåt igen", säger Anders Tegnell. Bild: Amir Nabizadeh/Lehtikuva-AFP, Jonas Ekströmer/TT

Nästa vecka återgår många européer till jobbet efter en längre helgledighet, vilket riskerar att ge bränsle åt smittspridningen, varnar myndigheterna i flera länder.

Huruvida festliga jul- och nyårsfiranden har påverkat smittoläget är ännu för tidigt att säga, sade Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell då svenska Folkhälsomyndigheten höll presskonferens på lördagen. Enligt Tegnell kommer det att bli en tuff vinter i hela Europa, trots pågående vaccinering.

– Smittan är nog tyvärr på väg uppåt igen. Länder vars kurvor tidigare minskat har börjat öka igen. Vi ser en tendens till en ny våg i Europa, säger han enligt TT.

Även den norska motsvarande folkhälsomyndigheten slår larm om en ökad smittspridning efter jul- och nyårshelgen. I Norge är R-talet redan uppe i 1,3, efter att varit kring 0,8 i början av december. R-talet anger hur många personer som en smittad person i sin tur smittar i genomsnitt.

"Vi är oroliga för vad som kommer att hända när många invånare nu återvänder hem från en resa utomlands eller i andra delar av landet, och vardagen börjar igen", säger avdelningschef Line Vold vid norska Folkhelseinstituttet i ett pressmeddelande.

Samtidigt har det utförts begränsat med tester på många ställen vilket kan ha påverkat statistiken.

I Sverige har två nya varianter av coronaviruset hittats. Totalt tolv fall har upptäckts av den brittiska och sydafrikanska virusvarianten. – De har alla koppling till resor till Sydafrika eller Storbritannien, sade statsepidemiolog Anders Tegnell på lördagens digitala pressträff. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Varnar för mörkertal

Även i Finland varnar Institutet för hälsa och välfärd för ett mörkertal i siffrorna efter julhelgen, trots att kurvan pekat neråt den senaste veckan.

– Just nu ser läget bättre ut, både antalet smittade och incidensen har sjunkit i hela landet. Men det är betydligt färre finländare som testat sig under helgen, så det är svårt att avgöra vad det epidemiologiska läget är just nu. Nästa vecka återvänder vi till ett normalt testläge och då klarnar det var vi står, säger Taneli Puumalainen, överläkare vid institutet till HBL sent på lördagskvällen.

Samma bedömning gör diagnostikdirektör Lasse Lehtonen vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

– Efter julen återvänder många arbetstagare från de baltiska länderna till Finland, och där är läget värre än här. Det är allt skäl att följa karantänsrekommendationerna, påminner Lehtonen.

Under långhelgen har vaccineringen tagit fart i hela Norden. I Danmark hade fram till lördagen kring 30 000 danskar fått vaccin, i Finland är siffran knappt 2000.

Vad det låga talet i Finland beror på kan du läsa här.

I både Sverige och Norge varnar myndigheterna för att smittspridningen har ökat under långhelgen. Värre kan det bli då folk återvänder till sina hemorter efter vintersemestern nästa vecka. Bild: Amir Nabizadeh/Lethikuva/AFP

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning