Smittad 101-åring frisk i Nederländerna

Bild: Hafidz Mubarak/AFP-Lehtikuva

En 101 år gammal kvinna som insjuknade efter att ha smittats av coronaviruset har återhämtat sig helt och hållet och har kunnat skrivas ut efter en och en halv veckas vård.

– Hon är en tuff kvinna, och det har varit en fröjd att se henne följa medicinska råd som att nysa i armbågen, och hon har till och med uppmanat mig att hålla avståndet, säger lungläkaren Sunil Ramlal vid det sjukhus nära Rotterdam där kvinnan har vårdats.

Kvinnan som normalt lever i en egen bostad kommer att få vila ut en tid på ett vårdhem innan hon återvänder till sitt hem, skriver sjukhuset på sin hemsida.

På tisdagen förlängdes de restriktioner som införts i landet för att hejda coronavirusets framfart.

– Det kan inte vara någon överraskning för er att vi har beslutat om en förlängning till den 28 april, förklarade Nederländernas premiärminister Mark Rutte.

Även om det inte råder en lika hård nedstängning i Nederländerna som i Italien, Spanien, Frankrike och Belgien, är bland annat skolor, barer, restauranger, sexklubbar och cannabiskaféer stängda i landet. Större folksamlingar är förbjudna och människor uppmanas av regeringen att jobba hemifrån.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning