Småsparare dumpade inhemska bolag – köpte cannabistillverkare

Olika cannabisprodukter från kanadensiska Canopy Growth, ett av de mest omsatta utländska bolagen bland finländska småsparare i augusti. Bild: Canopy Growth

Finländska småsparare har i augusti minskat på inhemska aktier i portföljerna, men köpt kanadensiska cannabistillverkare. Det visar statistik från Nordnet.

I augusti minskade de finländska småspararna sina innehav i bolag noterade på Helsingforsbörsen. I stället har man köpt mera utländska aktier. Det framgår av statistik från nätplattformer för värdepappersförmedling som finländska småsparare använder (Nordnet, FIM, Nordea och Pohjola).

Bland de utländska aktierna var det enligt Nordnet speciellt cannabistillverkare som intresserade. De tre mest omsatta utländska aktierna hos nätmäklaren var de kanadensiska cannabisbolagen Aurora Cannabis, Canopy Growth och Aphria. I augusti stod cannabisbolagen för hela 20 procent av handeln med utländska aktier hos nätmäklaren.

Det är en allt mer tillåtande attityd till cannabis runtom i världen, framför allt i medicinskt syfte, som har fått många cannabistillverkares aktiekurser att stiga.

Läs mer: Cannabis hett bland finländska småsparare

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03