Smarttelefonen börjar överta betalkortens roll

Danske Bank tänker ta i bruk Mobile Pay-appen i detaljhandeln inom de närmaste månaderna.Bild: Antti Aimo-Koivisto

Mobilapplikationer som kan användas för betalning blir allt populärare och bankerna fortsätter att utveckla dem.

Sedan förra veckan har det varit möjligt att använda Danske Banks applikation för att betala inköp på nätet. Den fungerar just nu i sex finländska nätbutiker.

Kristian Luoma på OP säger att det är möjligt att utveckla bankens app OP-Pivo så att den i framtiden också kan användas som betalningsmedel i näthandeln.

– OP utreder möjligheten att utvidga Pivo till näthandeln, säger han.

Riskexperten Erja Pullinen på Finansinspektionen säger att mobilbetalningar ökar säkerheten i näthandeln eftersom betalningskortets information sköts av en applikation som banken upprätthåller och all information på kortet matas inte in separat i nätbutiken.

Pullinen säger att då bankerna utvidgar sina betalningsappar eller tar en ny i bruk så presenterar de apparna för Finansinspektionen på förhand.

– Lösningarna för hur betalningarna i näthandeln ska skötas kräver att till exempel bankerna kan lita på att deras tjänster är säkra.

Apparna samlar in betalningsinformation

Med hjälp av OP:s Pivo och Nordeas Nordea Pay går det att betala med mobilen också i affärer och restauranger. Applikationen fungerar som vid kontaktlös betalning med kort, det vill säga affärens betalterminal läser av mobilappen när telefonen förs nära terminalen.

Direktör Anniina Heinonen på Danske Bank säger att banken tänker ta i bruk Mobile Pay-appen i detaljhandeln inom de närmaste månaderna. Appen används redan nu vid kontoöverföringar mellan privatpersoner.

Banken säger att antalet användare ökar hela tiden i Finland och appen används nu av 360 000 finländare. Också på OP och Nordea konstaterar man att antalet personer som använder mobilbetalningar hela tiden ökar.

Erja Pullinen på Finansinspektionen säger att det finns en fördel för kunderna med mobilbetalningar. Applikationerna samlar in betalningsuppgifter och det är då lätt för användaren att följa med sin ekonomi. En annan orsak till att mobilbetalningarna blir allt vanligare är att det går så lätt att betala.

Telefonen används som betalningsmedel

– Mobilbetalningar fungerar så att bankens kund registrerar sina uppgifter i mobilapplikationen.

– Vid butikens eller restaurangens kassa fungerar den smarta telefonen som ett betalkort och betalningen godkänns med telefonen.

– Då man betalar med en mobilapp i näthandeln behöver man inte separat mata in uppgifterna utan de finns färdiga i appen som banken upprätthåller. Betalningen godkänns med telefonen.

– Danske Banks Mobile Pay fungerar för tillfället i nätaffärerna Boozt, Cocopanda, SkatePro, Unisportstore, BR-leksaker samt Toys "R" Us.

– Med ett kort med kontaktlös betalning kan man betala inköp för högst 25 euro utan kod.

– Betalterminalen avläser kortet på ett par centimeters avstånd.

– Av säkerhetsskäl ber betalterminalen ibland kunden att mata in koden också vid inköp som understiger 25 euro.

Källor: OP, Nordea, Danske Bank

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00