Smärtsam besvikelse i semifinalen – "Jag är väldigt stolt över laget"

Matthew Beniers kämpar med Mikko Kokkonen framför den finländska målvakten Kari Piiroinen i semifinalen i U20-VM i Kanada. Bild: Codie Mclachlan/Lehtikuva-AFP

Att förlora en semifinal på det sätt som juniorlejonen gjorde är ett grymt öde. Förbundskapten Antti Pennanen var trots den enorma besvikelsen ytterst stolt över sitt manskap.

Det var tomma blickar och lågmälda röster då Finlands U20-landslag summerade den hiskeligt spännande semifinaldusten mot USA, som amerikanerna i nästsista minuten avgjorde i sin favör efter en urstark upphämtning av Finland.

– Jag är väldigt stolt över laget. Det hänger på så lite. USA är ett riktigt bra lag. Jäklar att det är starkt att våra killar stiger från 1–3 till 3–3. Det här är ett tungt sätt att förlora på och nu var det vår tur att uppleva det här, säger en påtagligt besviken Antti Pennanen.

Förbundskaptenen beskriver matchen som den bästa hans lag spelat hittills.

I 50-55 minuter var det här den bästa ishockeyn vårt lag har spelat.

– I 50-55 minuter var det här den bästa ishockeyn vårt lag har spelat. Vi var riktigt bra, vi höll pucken och fick stopp på deras skicklighet i spel fem mot fem. Tempot var oerhört högt men vi gjorde vår bästa match då det gällde som mest. Nu räckte det bara inte, säger Pennanen på presskonferensen efter matchen.

Finland-USA 3–4 (1–1, 0–2, 2–1)

I: 0–1 12.39 Alex Turcotte (Arthur Kaliyev, Brock Faber), 1–1 14.06 Kasper Simontaival (Kasper Puutio, Ville Heinola) pp.

II: 1–2 35.53 John Farinacci (Jackson Lacombe), 1–3 37.00 Matthew Boldy (Trevor Zegras, Cole Caufield) pp.

III: 2–3 51.38 Simontaival (Puutio, Samuel Helenius), 3–3 56.17 Roni Hirvonen (Anton Lundell, Heinola) pp., 3–4 58.44 Kaliyev (Turcotte, Jake Sanderson).

Målvakter: Kari Piiroinen 6+8+8=22 räddningar, Spencer Knight 11+7+15=33 räddningar.

Utvisningar: Finland 2x2 min=4 min, USA 5x2 min=10 min.

Kanada-Ryssland 5–0 (3–0, 1–0, 1–0)

Finalen spelas onsdag klockan 04.30 finländsk tid, bronsmatchen klockan 00.30.

– Killarna gjorde sitt yttersta och gav allt. Visst känns det tungt. Laget gav sitt allt och växte fint under turneringen. Stämningen i omklädningsrummet är sorglig, besviken och tystlåten. Jag tackade laget för det arbete som de gjort.

– De är otroliga killar. Det här är en enorm besvikelse, säger Pennanen.

"Vi vill komma hem med medalj"

Några mörka minuter i andra perioden blev dyrköpta för Finland. USA tog 2–1-ledningen då en precis passning hittade sin väg genom försvaret och John Farinacci kom ensam igenom. I nästa byte fick Finland en utvisning som turneringens bästa powerplaylag utnyttjade.

– Andra perioden var krävande med några svåra stunder. Vi gav målchanserna lite billigt, säger Pennanen.

Reduceringen kom drygt åtta minuter före slutet då Kasper Simontaival satte matchens andra mål framspelad av radarparet Kasper Puutio. Kvitteringen kom genom Roni Hirvonen i powerplay framspelad av kapten Anton Lundell. Drömmen om finalen gick ändå i kras då 58.44 stod på klockan. Arthur Kaliyev blev amerikanernas matchhjälte då hans skarpa handledsskott hittade krysset i ett av få amerikanska anfall under den senare halvan i tredje perioden.

– Det här är irriterande. Jag vet inte vad jag skall säga. Vi kämpade upp oss bra men sen gjorde motståndaren ännu ett mål. Det är så små skillnader. Så nära men så långt ifrån. Det här är en stor besvikelse, målet var att gå till final, säger Lundell i TV5:s intervju.

– Vi spelade en ganska så jättebra match. Vi hade övertaget och kunde ha vunnit om vi varit lite effektivare. Men jag är stolt över hur vi kämpade.

Natten till onsdag finsk tid väntar bronsmatch mot Ryssland som föll med hela 0–5 i sin semifinal mot Kanada.

– Vi vill vinna sista matchen och komma hem med en medalj, säger Lundell.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning