Smärtorna knäckte inte Hirschovits

Efter att ha varit ur spel i flera månader har Espoo Uniteds Kim Hirschovits äntligen börjat återhämta sig på allvar. Säsongen har varit tung både fysiskt och mentalt för Esbolagets kapten.

Det har gått över 170 dagar sedan Kim Hirschovits senast var med i laguppställningen för Espoo United. Det lär bli först under sensommarens träningskamper som lagkaptenen återvänder till rinken i blåvita färger. Men för att ha varit skadad så gott som hela säsongen och endast spelat tre matcher för laget verkar Hirschovits vara på ett förvånansvärt gott humör. Orsaken kommer snabbt fram.

– För cirka fyra veckor sedan genomgick jag en operation. Operationen gick väl och nästan alla smärtor jag haft under senaste halvåret försvann direkt. Det har varit fantastiskt.

Rehabiliteringen efter bäckenfrakturen har redan inletts med bland annat att vattenlöpning och det känns väldigt bra att få komma vidare och bygga upp konditionen igen, förklarar Hirschovits.

– Jag väntar på stunden då jag återvänder till isen och får leka med pucken och göra mål.

Smärtfyllda dagar och nätter

Fastän känslan nu är positiv och förväntansfull har de senaste månaderna varit långt ifrån en dans på rosor. En skada i handleden eller foten betyder inte att du nödvändigtvis måste avstå från all träning, medan för Hirschovits del har det handlat om ett mycket smärtsamt tillstånd i vilket ingen fysiskt ansträngning kan åtas. Många sömnlösa och smärtfyllda nätter har passerat.

– Tiden har gått mycket långsamt. Smärtorna har varit såpass starka att jag inte har kunnat göra något eller koncentrera mig på något. Det tog tid att få den rätta diagnosen, och ett par gånger var det nära att jag hamnade på fel slags operation.

Hela skadesituationen har varit ny för Hirschovits. Han har aldrig förr under sin proffskarriär spelat under 40 matcher under en säsong. Det har krävt en hel del mental styrka att klara sig.

– Då du binder dig till något och tränar hårt och har en enorm motivation, men dörren stängs rakt framför ansiktet, är det nog mentalt mycket tärande. Under en lång period var jag ovetande om orsaken till skadan och smärtorna och kunde inte göra något. Då är man ganska ensam.

Varifrån har du hämtat styrka i situationen?

– Jag har haft goda vänner längs med vägen. I dåliga tider märker du vilka vänner som verkligen bryr sig och vill väl.

Hirschovits tackar även lagets läkare och sjukgymnast för stöd. Skadan har fått honom att inse en helt ny sida av elitidrottares värld.

– Den här erfarenheten har öppnat ögonen för mig. Jag förstår nu bättre en skadad spelares situation och kommer i fortsättningen att uppmärksamma och stödja dem mycket mer.

Rollen annorlunda än tänkt

Den erfarna centern skulle ha en stor roll i det nygrundade Esbolaget. Han är den enda över trettioåriga spelaren i truppen och har spelat nästan 700 matcher i den inhemska ligan. Det är en erfarenhet som är oersättlig för ett ungt lag. På grund av skadan har Hirschovits tvingats uppfylla sin roll så gott han kan vid sidan av isen.

– Jag har talat en hel del med lagkamraterna och strävat efter att vara vid hallen så ofta som hälsan tillåter mig. Om någon i laget har några bekymmer försöker jag hjälpa till.

Uppfattar du dig fortfarande som lagets kapten?

– Dessa situationer är ganska svåra. Kanske inte fullständigt då jag endast har spelat några matcher. Men jag är erfaren och lite äldre än de andra så jag försöker vara med och stöda laget mentalt.

Enligt Hirschovits har även han fått stöd från lagkamraterna i sin svåra situation.

– Det har varit svårt att se på medan laget spelar slutspel. Det är den bästa tiden för hockeyspelare.

Efter en seg start ångar United på

Espoo United inledde sin första säsong i Mestis svagt, men efter årsskiftet har trenden varit stigande. Laget knep en plats i slutspelet och lyckades där besegra Hermes från Karleby i första omgången.

– Då ett nytt lag startas var det klart från början att det kräver tid för att få allt och rulla på.

Efter julen började lagets tillvägagångssätt gjuta sig fast i spelarna och det hårda arbetet som gjorts under första delen av säsongen började ge resultat, förklarar Hirschovits. En annan stor orsak till att spelet började rulla på var förvärvet av Raimo Summanen till tränarteamet.

– Vi var med ryggen mot väggen och måste reagera på något sätt. "Rami" bidrog med erfarenhet. Sedan började pusselbitarna falla på rätt plats och en god prestation ledde till en annan.

Som bäst slåss United mot grundseriesegraren SaPKo från Nyslott. Hirschovits anser att laget har det som krävs för att vinna mästerskap i år.

– Ishockeysäsongen är inte ett hundrameterslopp, utan en långdistanssträcka, och jag tror att vi är mycket starka på de sista metrarna.

Profil

Kim Hirschovits

Ålder: 34

Position: center

Nuvarande klubb: Espoo United (Mestis)

Tidigare klubbar: HIFK, Jokerit, Blues, Kärpät (Ligan), Timrå IK, Luleå HF (SHL), Torpedo Nizjnij Novgorod, Dynamo Minsk (KHL), Chicago Steel (USHL)

Största meriter: FM-brons 2004, 2016. Grundseriens bästa spelare 2014-15 (ligan). Mest poäng i grundserien 2008-09 (ligan). Europhean Throphy-mästerskap 2013.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54