Småpartierna förblev – små

Nej, det blev inga platser inne i granitborgen för de små partierna utanför. Inte heller Feministiska partiet som ställde upp sina stolar på trappan under kampanjen. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Det var inget av de små partierna utanför riksdagen som lyckades ta sig över tröskeln den här gången heller, om man inte räknar med rörelsen Liike Nyt – som inte är ett parti. I stället sällade sig ett nytt parti till de små, Blå framtid som åkte ur riksdagen direkt från ministersätet.

Av de små partierna utanför riksdagen fick Piratpartiet mest stöd, med knappt 19 000 röster sammanlagt. Därefter följer Sjustjärnerörelsen med 11 400 röster sammanlagt, men partiets centralfigur och grundare Paavo Väyrynen fick nöja sig med 1 235 röster och trillade därmed ur riksdagen.

Feministiska partiet som fick relativt mycket synlighet inför valet, och en fullmäktigeledamot i Helsingfors i senaste val, hamnade ändå långt från målet med bara 6 669 röster totalt, varav hälften i Helsingfors. Medborgarpartiet, som grundades av Väyrynen men som övergav densamme, fick närmare 8 000 röster. Resten av de små partierna samlade runt eller färre än femtusen röster.

Ett kapitel för sig är Blå framtid, som samlade knappt 30 000 röster i hela landet och förlorade alla sina riksdagsmandat. Inte heller någon av Blå framtids fem ministrar i den avgående regeringen klarade ett omval.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning