Smältande isflak gör duschen snabb

Isbjörnarna tas med i kampanjen för att förkorta duschtiderna. Bild: TT-AP/David Goldman

Brukar du ta en extra lång dusch när du är på hotell?

En ny studie från Schweiz visar att hotellgäster som i realtid får se hur mycket energi de gör av med när de duschar blir mer sparsamma med vattnet, skriver Sveriges Radios vetenskapsredaktion. I studien placerade forskarna en display på vissa av duschhandtagen. Där kunde hotellgästerna läsa av hur många kilowattimmar de förbrukade och hur mycket vatten som gick åt.

Intill fanns också en bild på en isbjörn vars flak krympte i takt med att energiförbrukningen ökade.

Enligt studien ledde det här till att gästerna avslutade duschen snabbare än de som inte fick någon indikation om förbrukningen.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54