Smällkallt i dag, plusgrader i morgon – vädret åker nu berg-och-dalbana

Tisdagsmorgonen är mycket kall i Helsingfors, det är -18 grader vid Tölöviken. Lite längre norrut, vid Helsingfors-Vanda flygplats, mättes -23 vid 6-tiden på tisdagsmorgonen. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Tisdagsmorgonen gryr iskall i hela landet, det är runt -20 grader också längs sydkusten. Dagen förblir vintrig och kall, men köldknäppen är kortvarig – under resten av veckan får vi plusgrader och blixthalka.

Det är tvära kast i temperaturerna den här veckan. Tisdagens iskalla väder förbyts snabbt i plusgrader och blötsnö, då onsdagen bjuder på +1 grader och torsdagen badar i solsken och hela 5 plusgrader. Vad är det som händer med vädret? Frågan går till jourhavande meteorologen Erik Saarikalle på Meteorologiska institutet.

– Varmare vindar närmar sig Finland västerifrån. Det blåser från Atlanten och på torsdagen drar en föhnvind in över landet. Det får temperaturen att tillfälligt stiga till plusgrader i så gott som hela landet, också Rovaniemi får ett par plusgrader, säger Erik Saarikalle.

Hela tisdagen bjuder ännu på normalt vinterföre. Morgonens -17.6 grader (uppmätt klockan 6 i Kajsaniemi) stiger under dagen så att temperaturen på eftermiddagen ligger omkring -9 grader i Helsingfors.

Det vackra vintervädret håller i sig hela tisdagen, men på onsdagen drar varmare vindar in västerifrån. Det kommer att leda till töväder och blixthalka. Bilden är tagen i Sörnäs i Helsingfors. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

– Köldknäppen förblir kort. Det strömmar in mildare väder västerifrån. Redan på onsdagseftermiddagen kan vi räkna med +1 grader i Helsingfors. Det här för med sig blixthalka, då det nu mycket kalla snötäcket snabbt smälter för det med sig kraftig isbildning. Speciellt trottoarer och vägar kommer att vara extremt hala redan på onsdag kväll, varnar Erik Saarikalle.

Han uppmanar fotgängare och bilister att iaktta största möjliga försiktighet i trafiken under slutet av veckan.

– Vägarna kommer att bli som isbanor senast på torsdagen. Det lönar sig inte att stressa i väg i brådskan då, utan jag rekommenderar att alla som rör sig ute reserverar extra tid. Det kommer att bli halt och många kommer att halka och slå sig, befarar Saarikalle.

Ramsöstranden med vy över Kallviksfjärden bjöd på iskristaller i solsken på måndagen. Vintervyerna förbyts på onsdagen mot slask och plusgrader. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Det blir ännu värre, för lågtrycket för med sig en del regnmoln. Torsdagens solsken förbyts under kvällen och natten till duggregn.

– Regnen förblir mycket måttliga i Nyland, men längre upp i landet kan det regna mera och det påverkar väglaget. Vägarna blir ännu halare då det kommer vatten på isen. Här gäller det att vara ytterst försiktig i trafiken, påminner Saarikalle.

Det ovanligt varma vädret drar ändå förbi ganska snabbt, mot veckoslutet sjunker temperaturen igen ner under 0-strecket.

– Temperaturen åker berg-och-dalbana just nu. På lördag borde vi ha minusgrader igen, också i Helsingfors, och vädret återgår till mer vintriga temperaturer. Snötäcket hinner ändå dra ihop sig rejält under de varma dagarna mitt i veckan, säger Erik Saarikalle.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning