Smäll i Sandhamn – krigstida bomb från Borgå oskadliggjordes

Från sovjetiska flygbombningar under andra världskriget har många bomber hittats odetonerade. Borgåbomben var av bekant typ för försvarsmaktens bombröjare. Bild: Sa-kuva

Bomben hittades vid byggarbeten i Borgå – den sovjetiska typen bekant för bombröjarna.

En krigstida sovjetisk flygbomb förstördes i Sandhamn-Degeröområdet vid 16-tiden på onsdag.

Det var Gardesjägarregementets pionjärer som oskadliggjorde en 50 kilos odetonerad bomb som hittades vid byggarbeten i Borgå på tisdagen. Enligt major Petteri Viitanen vid Gardesjägarna handlar det om en vanlig bombtyp som man har hittat många av i Finland.

Bomben hittades på tisdagen vid 13-tiden vid byggnadsarbeten alldeles intill den västra huvudinfarten till Borgå, vid Rådmansgatan i stadsdelen Näse.

– Vi sände ut vår bombröjarpatrull som bedömde att bomben inte var farlig att transportera, eftersom dess detonator var bruten. Annars hade vi varit tvungna att oskadliggöra bomben på platsen.

Polisen och militären inväntade därefter att trafiken lugnade sig på kvällen. Bomben transporterades sedan under poliseskort till Sandhamn i Helsingfors. Där sänkte man ner bomben i en grund grop på Sandhamns skjutområde och täckte över den med stora sandsäckar för att sedan oskadliggöra den.

– Vi försöker först med deflagration, som är motsatsen till detonation. Vi skjuter med ett slags litet raketvapen ett hål i bomben som kan göra att sprängämnet i den bara brinner upp. Lyckas det inte lägger vi en sprängsats intill bomben så att den detonerar, sade Viitanen inför operationen.

Försvarsmakten informerade invånarna i Degeröområdet om den eventuella kraftiga smällen.

På onsdagskvällen meddelade Gardesjägarregementet att bomben var oskadliggjord.

Torsdag kl. 10.30: Artikeln har uppdaterats med uppgiften om var bomben hittades samt med informationen om att operationen att förstöra bomben lyckades.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning