Smålejonen bäst då det gällde – utklassade Schweiz i ödesmatchen

De finländska spelarna hade all orsak att jubla i matchen mot Schweiz. Bild: Leijonat.fi/Pasi Mennander

Med kniven mot strupen plockade de finländska U18-killarna fram sitt bästa spel och säkrade sin plats i VM-kvartsfinalen

Efter att ha förlorat sina tre första gruppspelsmatcher i VM mot Kanada, Vitryssland och Tjeckien var U18-landslaget i ishockey illa ute inför den avslutande matchen mot Schweiz.

Matematiken var enkel: Laget, som haft enorma problem med målskyttet, måste ta en trepoängsseger om man ville ta sig till kvartsfinal och undvika spel i kvalet mot nedflyttning.

De finländska juniorerna visade med stor beslutsamhet att man inte tänkte stå för ett praktfiasko i VM i Sverige utan gjorde processen kort med schweizarna. Efter knappt tio minuters spel stod det 3–0 på tavlan efter mål av Aarne Intonen, Kasper Simontaival och Anton Lundell.

Den som trodde att Finland skulle slå av på takten efter kanonöppningen på matchen fick snabbt tänka om. Unglejonen vägrade lätta på gasen och visade att alla målsytteproblem man haft tidigare under turneringen var bortblåsta.

Efter 40 minuter stod det 8–0 och till slut kunde laget säkra sin plats bland de åtta bästa genom en imponerande 12–0-seger.

Patrik Puistola stod för ett hattrick i matchen medan Mikko Petman, Leevi Aaltonen, Veeti Miettinen, Ville Heinola, Kalle Loponen och Juuso Pärssinen nätade var sin gång.

Roope Taponen räddade samtliga 19 skott och höll nollan. Finland vann skotten i matchen med förkrossande 63–19.

I kvartsfinalen ställs unglejonen mot tuffast tänkbara motstånd då laget möter USA som var totalt överlägset i gruppspelet. USA slog Sverige med 6–1, Slovakien med 12–5, Ryssland med 6–3 och Lettland med hela 7–1.

Kvartsfinalen spelas på torsdag.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning