Smaker från Lappland och Sverige serveras på Taste of Helsinki

Restaurang Chapter satsar på selleri med fläderblom och torsk med säsongens grönsaker i två av sina fyra smakportioner. Bild: Jarno Jussila

Sommarens matfestival Taste of Helsinki flyttar till Tölövikens park. På menyn kommer att finnas smakportioner från sju nya restauranger i Helsingfors, samt Sky från Lappland och Sveriges kanske främsta restaurang Esperanto.

Festivalen Taste of Helsinki har redan blivit en etablerad del av programutbudet i Sommarhelsingfors, det är nu sjunde gånger tältbyn med restauranger ska byggas upp. Det tredje veckoslutet i juni samlas matintresserade vid Tölöviken för att smaka sig igenom det nya, spännande och innovativa restaurangutbudet, som har handplockats av festivalens ledare och skapare Barry MacNamara.

– Tanken bakom Taste of Helsinki är att ta köksmästarna närmare folket, att låta Helsingforsborna få smaka på menyer från dessa nyskapande restauranger som har öppnat i Helsingfors under de senaste åren, säger MacNamara.

Det fyra dagar långa evenemanget bjuder på en hel del nyheter i år, allt från ny plats till nya samarbetspartner.

– Vi börjar från rent bord då festivalen flyttar från Medborgartorget till den lummigare miljön vid Tölövikens park. Vi har bjudit in helt nya restauranger till Taste of Helsinki – sju av dem finns i Helsingfors och en representerar Lappland. Jag har äntligen glädjen att presentera en svensk restaurang i detta sammanhang, och det är ingen mindre än Nordens nästbästa restaurang Esperanto med köksmästaren Sayan Isaksson i spetsen, säger MacNamara.

Fakta

Matfestival med öl, vin och champagne

Taste of Helsinki pågår den 14–17 juni vid Tölöviken i Helsingfors.

Matfestivalen serverar bubblande drycker från champagnehuset Laurent-Perrier, öl från Sinebrychoff, vin från fem olika importörer och ett mindre urval cocktails och whiskey.

Nio restauranger medverkar: Chapter, Fabrik, Garden by Olo, Latva, Nolla, Ragu och Wino från Helsingfors, Sky Ounasvaara från Rovaniemi och Esperanto från Stockholm.

Biljetter och info finns på www.tasteofhelsinki.fi.

Han avslöjar att det tog honom fem år att ro iland en överenskommelse med en restaurang från Sverige och är stolt att det blev just Esperanto, direkt från den gastronomiska toppen. Trots att menyerna inte är klara ännu lovar MacNamara att Sky kommer att ha både renkött och flodkräfta på sin meny.

Finlandiahuset deltar i arrangemangen i juni och låter restaurangerna bygga upp sina fältkök inomhus, vilket underlättar det praktiska arbetet, då det under festivalen säljs närmare 5 000 portioner av varje maträtt. Det betyder stora mängder råvaror, kryddor och tillbehör.

– Med så många portioner som ska tillredas på så kort tid måste man hålla det enkelt, inte ta med för många olika ingredienser, utan välja dem med omsorg och tillreda dem så bra som möjligt, säger krögaren Juho Ekegren, vars restaurang Chapter planerar smakportioner som baserar sig på selleri, fläderblom, norsk torsk och säsongens grönsaker.

Redo för regn, hoppas på sol

Alla de nio restaurangerna får ha fyra olika rätter på sin meny, vilket betyder att festivalpubliken har 36 smakportioner att välja mellan. Genomsnittsbesökaren brukar äta ungefär åtta portioner. Till varje maträtt finns dryckesrekommendationer, smakpar i form av vin, öl eller champagne, som lyfter smakupplevelsen ytterligare.

Taste of Helsinki ordnas i juni för sjunde gången och flyttar nu några hundra meter längre norrut, från Medborgartorget till en mera grönskande miljö vid Tölöviken. Bild: -

Att ordna en utomhusfestival i juni i Helsingfors medför alltid en väderrisk, då junivädret kan bjuda på allt från strålande sol till åskskurar med rikliga regn. Därför kommer festivalarrangören att satsa på ännu flera tält i år. Förutom restaurangtälten ska där finnas bland annat vinpaviljong, cocktailbar och whiskeybar.

– Det är fantastiskt vilken inverkan god mat har på människans humör, också finländare kan stå med ett leende på läpparna och ett vinglas i handen mitt i sommarregnet, försäkrar marknadschef Arto Arhipoff från Electrolux som har medverkat i matfestivalen i såväl solsken som regn.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning