Ceviche på id, mörttartar, gäddromsmousse - låt dig väl smaka i helgen

Gillar du inte koriander på cevichen – byt ut den mot bladpersilja.  Bild: Karin Lindroos

Smartfisk, även känd som skräpfisk, är en bortglömd outnyttjad råvara i dag. Fiskar som braxen, id, mört och gädda var länge husmanskost. Men med tiden ansågs de besvärliga på många sätt, dåligt med kött, beniga och tidskrävande att hantera och tillaga. Och det må till viss mån vara sant‚ men samtidigt är de en outnyttjad proteinkälla som med lite tålamod smakar precis lika bra som importerad fisk. Om du inte fiskar själv är det inte helt lätt att få tag i smartfisk, men det lönar sig att fråga i fiskdisken eller att prata med en lokal fiskare.

Gravad id 500 g idfilé 
 25 g grovt havssalt  
 30 g socker 
 Krossad vitpeppar  
 1 dl lingon   Strö salt, socker och vitpeppar på fisken. Krossa lingonen lätt...