Småbryggerier känner sig tudelade inför reformen

BESKATTNING. Skatterna på alkohol borde sänkas, enligt Tomas Lönnberg på föreningen för Finlands alkoholdryckhandel. Bild: Evy Nickström

Småbryggerierna gläds över alkohollagsreformen som kan ge dem möjlighet att sälja direkt till konsumenten. Den höjda alkoholprocenten väcker dock inte särskilt stor entusiasm.

– Lagförslaget är en dålig politisk kompromiss, de flesta öl från småbryggerier är starköl som har en alkoholhalt över 6 procent, säger Tomas Lönnberg, ordförande för föreningen för Finlands Alkoholdryckhandel.

Om den nya alkohollagen träder i kraft får matbutiker börja sälja 5,5-procentig alkohol nästa år. Lönnberg tror inte att höjningen av alkoholprocenten kommer gynna småbryggerier särskilt mycket.

Småbryggerier kommer också få börja sälja ut alkohol direkt till konsumenten. Jens Hampf är delägare i ölbryggeriet och restaurangen Il Birrificio. Han tänker börja sälja bryggeriets öl för hembruk.

– Kunden köper en flaska och betalar pant på den. Sedan fyller vi den här på bryggeriet. Våra servitörer kan hjälpa till med att hitta det rätta ölet, vilket ger ett mervärde åt kunden.

Gränsen borde vara högre

Hampf anser att alkoholgränsen borde höjas till 8 procent genast så företagare skulle slippa onödig byråkrati.

– För att göra gott öl med mycket smak blir procenten oftast högre än 5,5 procent. Att man inte har satt en högre gräns gör att det blir mycket onödig byråkrati då man bara får sälja ut en del av det öl man gör.

Att sälja sitt öl till butikerna tror han inte är möjligt på grund av att bryggeriet ännu är småskaligt.

Från början var det tänkt att reformen skulle träda i kraft från början av nästa år, 2017. Enligt familje- och omsorgsminister Juha Rehulas specialmedarbetare Hanna-Maija Kause kommer det inte att ske.

– Det tog så pass länge att nå en politisk kompromiss att tidtabellen fick ge vika, säger Kause till FNB.

Alko kan inte konkurrera med matbutiker

Alko har en fast prismarginal. Detta gör, enligt Lönnberg, att matbutikerna kan erbjuda lägre priser än Alko.

– Alkohollagen ska väl förhindra att minderåriga dricker, men nu köper folk mera alkohol i matbutikerna och dricker hemma. Alkohol på restauranger och övervakade platser tycker många är för dyr, säger Lönnberg.

Jens Hampf förutspår att deras försäljning kommer öka i och med den nya alkohollagen.

– Som det är nu tävlar vi också med butikerna och importen från Estland, så för oss är det bra att vi får börja sälja öl att ta med hem.

Enligt Lönnberg kommer inte den nya alkohollagen att minska importen från Estland. Han tror att det måste lösas med skattesänkning.

– Vi borde liberalisera vår alkoholpolitik, det vill säga sänka skatterna, säger Lönnberg.

Hampf tror att en skattesänkning skulle ha en positiv effekt på sysselsättningen i branschen.

– Jag ser hellre att folk dricker mindre av högkvalitativt men dyrare öl, än att man dricker sig berusad på massor av billigt öl. Till ett gott öl hör bra service och kunnig personal, som också kostar.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning