Småbarnspedagogiken smutskastas

Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

I Sverige är det vardag att börsnoterade bolag driver förskolor och skolor. Då drivs verksamheterna oftast utifrån siffror i stället för att prioritera pedagogisk kvalitet.

Det är ett år sedan jag avslutade min karriär i Finland som lärare inom småbarnspedagogik. Jag tog båten över till Sverige för att börja arbeta som förskollärare. Efter att jag lämnade Finland känns det som om det bara gått nedför inom småbarnspedagogiken. Då man läser alla artiklar och berättelser om de usla anställningsförhållandena är det lätt att inte behöva ångra sitt beslut om att flytta utomlands. Det är bara att öppna sin Facebooksida så är nyhetsflödet fullt med delade artiklar där småbarnspedagogiken får sig en rejäl smutskastning. Man kan inte annat än att fråga sig vad det är som pågår inom småbarnspedagogiken.

Den senaste heta potatisen handlar om privata daghemskedjor som driver daghem i lokaler som inte är godkända för daghemsverksamhet. Det finns också andra utmaningar inom den privata sektorn som kanske inte just nu är en het potatis. Allt från lägre löner till underbemanning. Det är inte helt problemfritt då privata bolag driver business inom småbarnspedagogiken.

Det finns flera orsaker till varför företagande och småbarnspedagogik inte är en bra kombination. Då privata bolag ser chansen i att göra business i form av daghemsverksamhet kan det lätt hända att trygghet, säkerhet och kvalitet inte prioriteras. I stället börjar man med tiden fundera ut sätt där man kan öka produktiviteten och effektiviteten. Det finns bolag som driver daghem på samma grunder som man driver ett företag. Stora, privata daghemskedjor lovar oftast världens bästa dagvård med hög kvalitet. Men tyvärr finns det alltför många berättelser om hur lärare inom småbarnspedagogik har en sämre lön inom den privata sektorn, och att personalmängden i förhållande till barnantalet inte alltid får godkänt.

Vad gäller den privata sektorn är det än en gång bara att ta en titt på hur det är ställt i grannlandet Sverige och lära sig därifrån. I Sverige är det vardag att börsnoterade bolag driver förskolor och skolor. Då drivs verksamheterna oftast utifrån siffror i stället för att prioritera pedagogisk kvalitet. Inom skolvärlden är det som värst. Det är inte ovanligt att lärare hotas för att eleverna skall få bättre betyg. Betyg som de inte förtjänar.

Det är nödvändigtvis inte heller eleven eller föräldrarna som hotar, det kan vara skolans rektor som hotar. Allt för att det utåt skall se bra ut, då vill fler elever söka sig till den skolan vilket betyder mer klirr i kassan för bolaget. De privata förskolorna kan ha förskolechefer som är utbildade jurister, vilket betyder att ledningen inte över huvud taget är insatt i pedagogik och omsorg. Både i Sverige och i Finland har det blivit en prestige att välja privat. Daghemskostnaderna är då mycket högre och man tror att man får något bättre. Bara för att det kostar behöver det inte betyda att det är bättre.

En annan het potatis är anställningsförhållandena inom småbarnspedagogiken. Det är personal som ensam fått natta 25 barn eller ensam stått på en daghemsgård med alltför många barn. Det är nästan omöjligt att få vikarier och om man väl lyckas med det är det någon som tyvärr är till mer skada än nytta. Personalen är överbelastad och allt fler går in i väggen. Arbetsmängden och ansvaret ökar hela tiden, men lönerna stiger inte i takt med det. Flera duktiga och engagerade lärare inom småbarnspedagogiken väljer att sluta för att det inte finns tid att driva en pedagogisk verksamhet, det som de är utbildade för. I stället går all tid till att släcka bränder och försöka överleva en alltför stressig vardag. Om inte de vuxna klarar av den miljön hur kan vi då förvänta oss att barnen skall klara av den? När har politikerna tänkt vakna upp ifrån sin dvala och börja inse allvaret? När kommer detta samhälle inse vikten av småbarnspedagogik och äntligen börja satsa på den? Nu räcker det!

Jeanette Koskinen universitetsadjunkt, Västerås, Sverige

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning