Små framsteg under Naftaförhandlingarna

De tre ländernas representanter, Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland, Mexikos ekonomiminister Ildefonso Guajardo Villarreal och USA:s huvudförhandlare Robert Lighthizer, höll en presskonferens efter att förhandlingarna avslutats. Bild: EPA/JORGE NUNEZ

Små framsteg hade gjorts när den sjunde omgången av förhandlingar om frihandelsavtalet Nafta avslutades.Donald Trump har öppnat för undantag från de föreslagna stål- och aluminiumtullarna för Kanada och Mexiko, men bara om de viker sig för USA:s krav i förhandlingarna.

USA:s huvudförhandlare Robert Lighthizer, som är på plats i Mexiko i syfte att omförhandla frihandelsavtalet Nafta med Kanada och Mexiko, varnar för att trions samtal inte levde upp till förväntningarna.

– Trots det hårda arbetet har vi inte gjort de framsteg som många hade hoppats på i denna omgång, säger Lighthizer.

– För att slutföra Nafta 2.0 måste vi komma överens om cirka 30 kapitel. Hittills, efter sju månader, har vi bara blivit klara med sex, fortsätter han.

Efter att Trump talat med de tre ländernas representanter upprepade han när han talade med reportrar i Vita huset, vad han tidigare skrivit på Twitter.

– Vi backar inte. Det kommer att bli ståltullar för Kanada och Mexiko, säger Trump.

Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland säger att hon kommer att ge igen med samma mynt om Trump går vidare med sina planer på tullar.

– Kanada kommer att vidta lämpliga åtgärder för att försvara våra handelsintressen och våra anställda, säger hon.

Kanada, som är den största stålkällan för den amerikanska marknaden, har mest att förlora och har kallat tullarna för "oacceptabla".

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning