Små följder av invandring enligt forskare

De ekonomiska följderna av invandring är små, enligt den svenska nationalekonomen Joakim Ruist. Arkivbild Bild: Carina Gran/ Handout/ TT

Svensk forskare: Migrationen måste kontrolleras eftersom det blivit en politiskt explosiv fråga.

De ekonomiska följderna av invandring är små, enligt den svenska nationalekonomen Joakim Ruist som har skrivit en ny bok "Global migration". Till och med under flyktingvågen 2015 fortsatte Sverige, som tog emot över 160 000 asylsökande att ha överskott i budgeten.

Invandring leder inte heller till några stora sociala omvälvningar, inte ens i stora mottagarländer som Kanada, enligt Ruist. Men det är stor skillnad på arbetskraftsinvandring och flyktingmottagande, vilket är en orsak till att Sverige har så låg sysselsättning bland utrikes födda.

Slutsatsen i boken är att migrationen måste kontrolleras eftersom det blivit en politiskt explosiv fråga. Ruist förslag är att länder i Europa ska ta emot flyktingar direkt från läger nära konfliktområden, säger han till Dagens Nyheter.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46