Små ekonomiska konsekvenser på sikt

Mexikanska traktorförare demonstrerade mot det nordamerikanska frihandelsavtalet Nafta år 2008. Trump kommer troligtvis att riva upp eller åtminstone omförhandla avtalet. Bild: EPA/MARIO GUZMAN

De ekonomiska konsekvenserna av Trumps valseger blir troligen små på sikt, även om världens börser till en början reagerade klart negativt. Trumps seger påverkar bara indirekt Finlands ekonomi.

Åsikterna om vad Donald Trumps seger i valet betyder för den globala ekonomin och för ekonomin i USA varierar stort. Många ekonomiska experter varnar för ett ras på börserna som världen kommer att ha svårt att återhämta sig ifrån, andra varnar för ökad protektionism och nya handelshinder.

Till dem som befarar osäkra tider hör SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson.

– Trump är ett osäkert val för såväl världsekonomin som internationella relationer. Vi européer bör vara medvetna om att USA framöver inte kommer att vara en förutsägbar samarbetspartner för det globala samhället. Vi ser redan nu att världsmarknaden har drabbats av en ny våg av osäkerhet, som riskerar ha en negativ effekt också för Finland, säger Henriksson i ett uttalande.

Osäkerhet betonar också till exempel investeringsbanken JP Morgan i sin analys av valresultatet. Det är nu andra gången på en kort tid osäkerheten ökar, konstaterar banken. Senast gällde britternas val att lämna EU.

Recession hotar

Men Front Capitals chefsstrateg Ari Aaltonen tror inte att Trumps seger på längre sikt kommer att han särskilt stora konsekvenser för ekonomin. Osäkerheten beträffande vilken väg presidentens ekonomiska politik tar kan initialt leda till en recession när både placerare och hushåll avvaktar, tror han.

– Men håller Trump sina vallöften så för han en politik som stimulerar ekonomin, sänker skatter och bygger ut infrastruktur som vägar och flygfält, säger Aaltonen.

Det här i sin tur kan på sikt leda till underskott i statsbudgeten och till att trycket på att höja de långa räntorna ökar.

Av tradition avgår i allmänhet ordförande för den amerikanska centralbanken FED då presidenten byts ut och republikanska centralbankschefer har i allmänhet bedrivit en striktare penningpolitik än de demokratiska, konstaterar Aaltonen. Han vill ändå inte spå hur det går den här gången, om och när Janet Yellen kanske avgår.

Trump kommer att hålla fast vid de flesta gällande avtal då det gäller USA:s handelsrelationer till de asiatiska länderna, tror Aaltonen. Däremot kommer han troligen att riva upp det nordamerikanska frihandelsavtalet Nafta. Något frihandelsavtal mellan USA och EU, det så kallade TTIP, blir det knappast heller.

– Att ha mexikanska aktier eller peson är inte någon god affär just nu, säger han.

Status quo i EU

I förhållande till Europa och EU bevaras i stort sett nuläget. Det finns inget frihandelsavtal och förutsättningarna att idka handel försämras knappast heller. En liten risk för att tonen hårdnar i handelspolitiken finns det ändå, menar Aaltonen.

– I förhållande till Kina kommer Trump knappast börja bråka. Det kan visserligen bli frågan om hårda ord, men Kina har såpass mycket amerikanska statsobligationer att de konkreta åtgärder presidenten vidtar troligen blir väldigt små.

Att britternas beslut att lämna EU, brexit, nu blir verklighet ser Aaltonen som mycket troligt. Det politiska trycket på en snabb brexit har ökat exponentiellt, tycker han.

Enligt Fronts chefsstrateg måste EU-länderna jobba på att få sina interna affärer som flyktingpolitiken i skick, det är viktigare för ekonomin än valresultatet i USA.

– EU:s traditionella ekonomiska politik enligt tysk modell med en strikt budget och strukturförändringar har stora problem. Om inte problemen blir lösta så att ekonomin växer påverkas också Finland, påpekar han.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning