Små barn sover väldigt olika – när är det skäl att oroa sig?

I åldern 0–2 förändras ett barns sömn drastiskt, visar ny forskning från THL. Bild: Irene Stachon

Småbarn sover väldigt olika och under de två första åren sker stora förändringar i sömnen. Det visar ny forskning från Institutet för hälsa och välfärd, THL, och Åbo universitet.

Föräldrar till totalt 5 700 barn i åldern 0–2 deltog i studien som utfördes mellan 2011 och 2018.

Hela 40 procent av föräldrarna till åtta månader gamla bebisar var oroliga för barnets sömn, visar studien.

– De individuella skillnaderna är väldigt stora och barn utvecklas i olika takt när det kommer till att somna, vakna och vara vaken på nätterna, säger forskningchef Juulia Paavonen i ett pressmeddelande.

När bör man då kontakta rådgivning? THL nämner tre fall:

1. Om det tar över 40 minuter för ett barn som fyllt 8 månader att somna.

2. Om ett barn som fyllt 6 månader brukar vakna tre, fyra eller fler gånger om natten.

3. Om barnet är vaket länge på natten: för ett barn som fyllt 6 månader en timme, för ett barn som fyllt 12 månader 45 minuter och för ett barn som fyllt 18 månader 30 minuter.

– Om föräldrarna oroar sig för att de inte orkar längre är det självklart bra att kontakta rådgivningen redan tidigt, säger Paavonen i pressmeddelandet.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning